Albanija dozvolila zatvoreniku, grčkom poslaniku u EP, da otputuje na inauguraciju u Strazbur

Albanija je dopustila Dionisisu Beleriju, osuđenom na zatvorsku kaznu zbog navodne izborne korupcije, a nedavno izabranom u Grčkoj za Evropski parlament, da ode u Strazbur na inauguracionu sednicu.
Albanija dozvolila zatvoreniku, grčkom poslaniku u EP, da otputuje na inauguraciju u Strazbur
Foto: 021.rs
"Na osnovu njegovog zahteva, pritvorenik Dionisis Beleri je dobio dozvolu da od 15. do 20. jula ode u Strazbur, kako bi učestvovao na sednicama Evropskog parlamenta", saopštila je portparolka albanskog zatvora.
 
Nakon naznačenog perioda on mora da se vrati na izdržavanje kazne u zatvor Fieri, dodaje se u saopštenju.
Plenarna sednica EP održaće se od 16. do 19. jula.
 
Dionisis Fredi Beleri, koji ima dvojno državljanstvo, osuđen je pred albanskim sudom na dve godine zatvora zbog kupovine glasova uoči izbora za gradonačelnika Himare, u južnoj Albaniji, u maju 2023.
On je uhapšen dva dana pre opštinskih izbora, uz optužbu da je ponudio 40.000 leka (360 evra u to vreme) u zamenu za glasove.
 
Beleri je izabran za poslanika Evropskog parlamenta na junskim izborima 2024, na listi konzervativne partije Nova demokratija grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.
 
Zbog ovog slučaja Grčka je optužila Albaniju za kršenje političkih prava, što je zvanična Tirana odbacila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.