Tramp obećao Zelenskom da će okončati rat u Ukrajini ako ponovo postane predsednik

Bivši američki predsednik Donald Tramp obećao je sinoć u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da će "okončati rat" između Ukrajine i Rusije ukoliko pobedi.
Tramp obećao Zelenskom da će okončati rat u Ukrajini ako ponovo postane predsednik
Foto: Beta/AP
"Kao i vaš sledeći predsednik SAD, doneću mir svetu i okončati rat koji je koštao toliko života", napisao je predsednički kandidat republikanca na svojoj platformi Truth Social.
 
Tramp često tvrdi da bi mogao vrlo brzo da okonča sukob u Ukrajini po povratku na vlast, ali nikada nije izneo detalje kako bi to postigao.
Njegove česte pohvale ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, kao i njegove kritike na račun drugih zemalja članica NATO-a, izazvale su zabrinutost zapadnih saveznika Ukrajine.
Sjedinjene Američke Države Džozefa Bajdena su daleko najveći donator vojne pomoći Kijevu, a pobeda Donalda Trampa bi mogla da ugrozi svaku buduću pomoć i tako oslabi poziciju Ukrajine na bojnom polju.
 
Zelenski je potvrdio telefonski razgovor, tokom kojeg je čestitao milijarderu njegovu zvaničnu kandidaturu za predsedničkog kandidata Republikanske partije.
 
"Podvukao sam vitalnu podršku obe stranke (republikanske i demokratske) i oba doma Kongresa u zaštiti slobode i nezavisnosti naše nacije", napisao je Zelenski na platformi Iks i ponovio da osuđuje pokušaj ubistva Trampa.
  • daždevnjak

    20.07.2024 11:47
    Okončanje rata u Ukrajini na Trampov način:

    "Alo Vlado, šta ima, kako prostata? E, nego ajmo mi lepo pola-pola, može? Ljubi brat, evo ruke."
  • Bane

    20.07.2024 11:40
    @Nimbus
    Sve i da hoće to jako teško da će se to desiti. Jedna moćna JNA nije mogla da zauzme neke manjinske teritorije po Hrvatskoj i Bosni gde je bio samo gerilski otpor. Jako je teško okupirati a još teže zadržati. Da okupiraju mogu samo Ameri ali ni oni ne mogu da zadrže kad tad postane jako skupo.
  • ja

    20.07.2024 11:06
    nije problemnokupirati, problem je zadrzati. Seca li se neko partizana ? 5 miliona ruskih vojnika ne bi biko dovoljno da 'drze' Ukrajinu na duze staze.

    Mislim da je Putin zabrljao kada je "pripojio" teritorije Rusiji jer sada nema sa cime da pregovara. Ako se toliko plasio NATO-a mogao je da ispregovara autonomiju za krim i donbas i da bude demilitarizovana zona.
    Sada kako mi se cini, norace moskvu i srm petersburg da seli na istok jedno 5000 km. NATO je ojacao zbog njegovog napada a cilj je bio da oslabi. Kako stvari stoje, rusija moze i da pobedi ali kostace previse zivota... nivo stradanja i razaranja na obe strane je katastrofalan. Mogli su se dogovoriti, zapad im nije dozvolio pregovore u trenutku kada je postojala sansa za dogovor. Sada je situacija nepovoljna za pregovore i rusiji i ukrajini. To sto kazete za Trampa je verovatno tacno. Moze da okonca sukob tako sto ce zavrnuti slavinu i reci Zelenskom da se hitno dogovara. Putin je mator ali nije toliko lud da zapocne nuklearni rat - nece stati dok ne dobije bar nesto kako bi mogao da se svojima opravda..
    Nisam pro-rusija ili pro-ukrajina, samk realnk gledam da je to sukob nama dva bratska naroda slicne vere i kulture.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.