Obeleženo 80 godina od neuspelog atentata na Hitlera

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je na borbu za očuvanje demokratije u Berlinu, na obeležavanju 80. godišnjice neuspelog atentata na vođu nacističke Nemačke Adolfa Hitlera.
"Pokušaj smenjivanja vlasti 20. jula 1944. je bio neuspešan. No ciljevi otpora su ostvareni. Postoji suprotnost nacističkoj Nemačkoj, jedna drugačija, bolja Nemačka: slobodna, demokratska i u kojoj je na snazi vladavina prava", rekao je Šolc.
 
On je naveo da danas građani Nemačke ne moraju izvršavati junačke poduhvate da bi odbranili demokratiju, ali je dodao da demokratija živi od zalaganja svakog pojedinca.
"Demokratija živi od toga da se svi angažuju i suprotstave ekstremizmu i mržnji", rekao je Šolc i dodao da će "svi oni koji se bore protiv demokratije doživeti naš otpor".
 
On je ukazao i na rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine i garantovao podršku Ukrajincima.
Nemačka 20. jula obeležava godišnjicu neuspelog atentata na Adolfa Hitlera. Vođa pobune, vojnik Vermahta grof Klaus Šenk fon Štaufenberg je, nakon neuspelog atentata na Hitlera u njegovom štabu Volfšance, koji se danas nalazi u Poljskoj, streljan.
 
Nacistički režim je u mesecima nakon neuspelog atentata pogubio dvestotinjak učesnika zavere.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.