Ministar odbrane BiH: Neću odobriti da helikopteri iz Srbije gase požare u BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez kaže da neće odobriti upotrebu helikoptera MUP Srbije za gašenje požara na teritoriji BiH, jer to mogu obaviti helikopteri Oružanih snaga BiH.
"Vlasti i institucije Republike Srpske i dalje insistiraju da helikopteri MUP Srbije gase požar na teritoriji BiH. Najiskrenije, čudim se ovom insistiranju da žele da lošiji helikopteri susedne države gase požar na teritoriji BiH, a da, pritom ne žele bolje helikoptere oružanih snaga vlastite zemlje", napisao je Helez na Fejsbuku.
 
Prema njegovim rečima, "takvo postupanje je presedan i verovatno jedinstven slučaj u svetu".
Naveo je da su helikopteri Oružanih snaga BiH u pripravnosti i spremni da polete i izvrše misiju gašenja požara.
 
"Očigledno vlastima RS nije interes samo gasiti požar, već zloupotrebljavaju nesreću da omalovaže i devalviraju institucije države BiH“, ocenio je Helez.
Pozvao je vlasti RS da "prestanu s igricama i pokrenu proceduru za upotrebu resursa Oružanih snaga vlastite zemlje za gašenje požara“ i pomognu građanima Gacka, ali i BiH.
 
"Oružane snage Bosne i Hercegovine su multietničkog karaktera, pripadaju svim građanima u našoj zemlji i spremne su da služe“, zaključio je Helez.
 
Ranije danas novinska agencija Srna je objavila da je potpredsedavajući Saveta ministara BiH Staša Košarac zatražio od ministarstava spoljnih poslova, transporta i komunikacija i odbrane BiH da bez odlaganja odobre angažman helikoptera MUP Srbije koji bi pomogao u gašenju mogućih požara.
 
On je uputio zahtev posle informacije o navodnoj neophodnosti redovnog servisiranja helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske zbog svakodnevnih aktivnosti i delovanja na požarištima na području Hercegovine u proteklom periodu.
  • Pera

    23.07.2024 15:48
    Grci se nisu bunili kad im je trebala pomoć, nisu se osećali poniženim, a čujem da se ne bune ni makedonci.
  • Djuka

    23.07.2024 15:23
    O muko . . .
    Da je srece da se obavezemo na uzajamnost u pomoci, a ne ovako da slusamo glas primitivne samodovoljnosti, koja je sve, samo ne dobro za nas narod - i nas i "njihov". Kada politika mrznje postane slepa na nesrecu onda je stvarno kraj. Ovaj covek je vesnik kraja, covek koji se pozdravio sa smislom zivota i elementarnom ljubavlju prema onom drugom, van sebe. Strasno, da strasnije ne moze biti. Zar covek kome vatra unistava zivotni prostor moze biti vrednovan nacionalnim, verskim ili nekim drugim odredjenjem?
  • Fotinija

    23.07.2024 13:56
    Mislim
    Sta se nasi guraju tamo gde nam nije mesto. Neka gase sami. Gledaj svoja posla u svom dvoristu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.