Više od 200.000 dece i odraslih zlostavljano u ustanovama na Novom Zelandu, naročito Maora

Premijer Novog Zelanda Kristofer Lukson izvinio se i obećao reforme nakon što je istragom otkriveno da je oko 200.000 dece i odraslih iz osetljivih grupa zlostavljano u državnim i verskim ustanovama.
Više od 200.000 dece i odraslih zlostavljano u ustanovama na Novom Zelandu, naročito Maora
Foto: Pixabay
To je rađeno tokom poslednjih 70 godina.
 
Gotovo jedno od troje dece i i odraslih iz osetljivih grupa koji su bili u ustanovama za negu od 1950. do 2019. godine doživelo je neki oblik zlostavljanja, navodi se u izveštaju Kraljevske istražne komisije.
 
"Ovo je mračan i tužan dan u istoriji Novog Zelanda kao društva i države. Trebalo je bolje, odlučan sam da ćemo to učiniti", rekao je Lukson, prenosi Rojters.
Zvanično izvinjenje uslediće 12. novembra, dodao je on.
 
Preživeli i ljudi koji ih podržavaju prisustvovali su raspravi o izveštaju u parlamentu.
 
U izveštaju se navodi da na Novom Zelandu ima više od 2.300 osoba koje su preživele zlostavljanje. Detaljno se opisuju mučenja i seksualna zlostavljanja uključujući silovanja, sterilizacije, električne šokove u državnim i verskim ustanovama za negu, a najviše slučajeva zabeleženo je 1970-ih godina.
Posebno su zlostavljani novozelandski domoroci Maori, kao i oni sa mentalnim ili fizičkim invaliditetom, navodi se u izveštaju.
 
Zlostavljanje je godinama prikrivano tako što su nasilnici premeštani sa lokacije na lokaciju i negirali su krivicu. Mnoge žrtve su preminule, ne uspevajući da dočekaju pravdu, stoji u izveštaju.
 
U izveštaju je navedeno i 138 preporuka, uključujući pozive za javno izvinjenje vlade Novog Zelanda, pape i drugih visokih crkvenih zvaničnika katoličke i anglikanske crkve.
 
Katolička crkva na Novom Zelandu je u saopštenju navela da pažljivo razmatra izveštaj, te da će postupati po nalazima.
 
Anglikanska crkva na Novom Zelandu je navela u saopštenju da preuzima odgovornost jer nije kao institucija uspela da obezbedi sigurno i bezbrižno okruženje za korisnike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.