BiH ostaje bez 70 miliona evra od EU jer nije usvojila Nacrt reformske agende

Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije usvojio Nacrt reformske agende jer predstavnici četiri kantona u Federaciji BiH nisu dali saglasnost na predloženi dokument, saopštio je Savet ministara.
BiH ostaje bez 70 miliona evra od EU jer nije usvojila Nacrt reformske agende
Foto: Beta/AP
Nacrt nije usvojen uprkos dodatnom roku koji je odobrila Evropska komisija i upornim pokušajima usaglašavanja u protekla dva dana.
 
Saglasnost na Nacrt reformske agende nisu dali Kanton Srednja Bosna, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton i Unsko-sanski kanton.
"Zbog njihovog odbijanja, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nije zvanično podnela Nacrt dokumenta Reformske agende", piše u saopštenju.
 
Predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto koja je i predsedavajuća Radnog tima, izjavila je da je Evropska komisija, posredstvom komesara za proširenje i politiku susedstva Olivera Varheljija, odobrila BiH dodatni rok za podnošenje Nacrta reformske agende, što su bila protekla dva dana.
"Nažalost, uprkos svim naporima i podršci koju smo dobili od evropskih institucija, to nije bilo dovoljno da svi u BiH pokažemo minimalnu dozu političke odgovornosti i usmerimo naše aktivnosti prema zajedničkom evropskom putu", navela je Krišto.
 
BiH je zato "ispustila" 70 miliona evra bespovratnih sredstava EU.
 
Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Edin Forto je objavio da je Stranka demokratske akcije (SDA), posredstvom svoja četiri kantonalna premijera, odbila da podrži plan reformi iz Plana rasta.
 
On smatra da je time SDA "zakočila evropski put" i uskratila novac građanima i firmama u celoj BiH.
 
"Na ovakvo nerazumno ponašanje smo navikli iz Republike Srpske, ali evo SDA ima primedbe", napisao je Forto na Fejsbuku.
 
SDA je saopštila da su premijeri četiri kantona "dali uslovnu suglasnost" na tekst Nacrtar eformske agende, navodeći da se iz tog dokumenta "ne mogu uklanjati delovi koji se odnose na poštovanje odluka Ustavnog suda BiH".
 
Neprihvatljivim smatraju to što je iz dokumenta brisan termin "državni", te se "državne institucije kao nosioci aktivnosti zamenjuju entitetskim i uvodi se entitetski i etnički veto u odlučivanju tamo gde ga dosad nije bilo".
 
Naveli su da je neprihvatljivo i da su na listi projekata koji bi vili finansirani, uglavnom projekti iz RS i kantona s hrvatskim većinom, dok su zapostavljeni kantoni s bošnjačkom.
 
"Udovoljavanje ultimatumima iz entiteta RS ne može proizvesti Program reformi kakav je potreban BiH i njenim građanima", ukazala je SDA.

Teme

BiH
  • 9uz7

    24.07.2024 17:35
    Samo pročitajte nekad novinske naslove,članke i komentare medija iz Federacije.... bošnjački narod se 30 godina truje neverovatnom mržnjom i sem međuetničke mržnje i priča o ratu, ti političari ništa drugo ne rade.

    Srpska nacionalistička retorika u BIH bar ima neke kritičare i ljude koji sa rezervom slušaju njihove priče, sa suprotne strane je samo pun gas politika mržnje. Put do samouništenja.

    Najgore je što i Hercegovina i Bosna kao geografske oblasti imaju brojna prirodna bogatsva i resurse i da nije glupih politika mržnje, bila bi skoro kao Hrvatska.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.