Broj zločina i krivičnih dela u Parizu znatno opao usled povećane bezbednosti pred OI

Kriminalna aktivnost se značajno smanjila u Parizu od početka godine, čemu su doprinele pojačane bezbednosne mere pred Olimpijske igre, a policija navodi da je zabeležen primetan pad krivičnih dela.
Broj zločina i krivičnih dela u Parizu znatno opao usled povećane bezbednosti pred OI
Foto: Beta/AP (Frank Franklin II)
U prvih šest meseci ove godine, broj fizičkih napada na Parižane pao je za 3,6 odsto, a krivična dela kao što su nasilne krađe, džeparenje i provale - smanjena su za osam odsto, prenosi BFM navode policije.
Krivična dela u javnom prevozu u francuskoj prestonici opala su za 11,2 odsto. Kako se navodi, stalno prisustvo francuske policije i vojnika, a odnedavno i međunarodnih agenata, na javnim mestima objašnjava nagli pad zločina u Parizu, a na ulicama je pred otvaranje Igara raspoređeno 30.000 snaga bezbednosti.
Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen rekao je da je "zadovoljan što je delinkvencija svedena skoro na nulu", a šef pariske policije Loran Nunjez najavio je nastavak pojačanih mera bezbednosti i nakon Olimpijskih igara.
 
"Utoliko bolje ako nasleđe Igara bude više policije, a manje delinkvencije", rekao je Darmanen.
 
Jakovljević: Na otvaranju OI nikad veće mere bezbednosti, odbrana sa vode i vazduha
 
Mere bezbednosti na svečanoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu nikada ranije nisu viđene, a vojska i policija angažovane su i na vodi i u vazduhu, rekao je stručnjak za bezbednost i predsednik Saveza Srba Francuske David Jakovljević.
 
Prema njegovim rečima, bezbednost ja na još višem nivou nego za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu, ali to je razumljivo i neophodno, jer je Francuska prethodnih decenija doživela veliki broj terorističkih napada.
 
Takođe, za 5.000 bezbednosno sumnjivih osoba zabranjen je ulazak, a jedna je i uhapšena zbog planiranja terorističkih napada.
 
"Dodatni bezbednosni rizik je i taj što će se ceremonija otvaranja prvi put održati izvan stadiona, kod reke Sene. Helikopteri su angažovani, mnogo policajaca na vodi je angažovano, imamo borbu protiv dronova, imamo i antene. U vodi će biti postavljene antidronske mreže, biće tu ronilaca koji neće omogućiti nikome da pristupa brodovima koji će ploviti", naveo je Jakovljević.
 
Pomoć je stigla od vojske Litvanije, Estonije, Poljske, kao i policije iz više od 40 zemalja, dodao je on.
 
"Grad je pod nadzorom kamera sa veštačkom inteligencijom koje prepoznaju lica pomoću veštačke inteligencije. Kao građanin lično ne volim te kamere, ali sada su neophodne", istakao je Jakovljević.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.