Rekordna zaplena metamfetamina u Holandiji: Više od tri tone

Rekordna zaplena od više od 3.200 kilograma metamfetamina, tržišne vrednosti od 22,4 miliona evra, sprovedena je početkom marta u luci Roterdam, saopštilo je danas javno tužilaštvo Holandije.
Rekordna zaplena metamfetamina u Holandiji: Više od tri tone
Foto: Pixabay
Dodali su da je bilo potrebno nekoliko meseci da droga bude uspešno uništena.
 
Drogu je otkrila carina tokom provere, a bila je sakrivena u ogromnim vrećama iz Meksika, u kojima su bile i neke zagađujuće materije, navodi se u saopštenju javnog tužilaštva.
Droga je bila sakrivena u peskovitoj supstanci jako kontaminiranoj bakrom i PFAS-om, poznatim kao "večiti zagađivači" koji je gotovo neuništiv, dodaje se u saopštenju u kojem se navodi da se dugo tražilo rešenje kako da droga zajedno sa zagađivačem bude uništena.
 
Tužilaštvo je navelo da je droga zbog toga uništena tek prošle nedelje.
To je do sada najveća zaplena te sintetičke droge u Holandiji.
 
Metamfetamin je stimulans koji pripada porodici amfetamina. Njegova hemijska struktura je slična onoj kod amfetamina, ali su njegovi efekti dva do pet puta intenzivniji i dugotrajniji, sa većom mogućnosću stvaranja zavisnosti.
 
Ta sintetička droga se prodaje u obliku kristala, praha, kapsula ili tableta, i pod različitim nadimcima - "jaba", "ajs" (ice) ili "kristal met".

Teme

droga
  • Rajska Bašta

    27.07.2024 08:38
    Kako preživeti dan
    Dan žalosti u Rajskoj Bašti Jozefa Borelja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.