Glumci koji daju glasove likovima u video igrama štrajkovaće zbog zloupotrebe AI

Glumci koji pozajmljuju svoje likove i glasove u video igrama velikih studija kao što su "Activision", "Warner Bros" i "Walt Disney", najavili su štrajk.
Glumci koji daju glasove likovima u video igrama štrajkovaće zbog zloupotrebe AI
Foto: Pixabay

Kako su naveli, te kompanije su koristile veštačku inteligenciju prilikom animacije protagonista, bez odgovarajuće naknade glumcima, čije su fizičke osobine oponašali.

Godinu i po dana od pregovora o novom ugovoru između kompanija i sindikata koji predstavlja više od 2.500 glumaca koji rade na izradi video igara, dve strane navode da su se saglasile o nekoliko ključnih pitanja, kao što su plate i bezbednost na poslu, ali da zaštita u vezi sa korišćenjem AI tehnologije ostaje glavna prepreka, objavio je BBC.
Na štrajk je pozvalo Udruženje filmskih glumaca-Američka federacija televizijskih i radio umetnika (Sag-Aftra) koje je prošle godine održalo štrajk holivudskih filmskih i televizijskih glumaca.
 
Glumci su zabrinuti zbog toga što studiji za video igre koriste generativnu veštačku inteligenciju da reprodukuju glasove i fizički izgled glumaca da bi animirali likove video igara, bez obezbeđivanja pravične naknade za glumce.
 
"Nećemo pristati na ugovor koji omogućava kompanijama da zloupotrebe veštačku inteligenciju na štetu naših članova", saopštila je Sag-Aftra.
 
Međutim, iz studija kažu da su već učinili dovoljno ustupaka zahtevima sindikata.
Televizijski i filmski glumci u SAD prošle godine su dobili povećanje plata i beneficija, a usvojene su i mere zaštite za korišćenje veštačke inteligencije nakon štrajka koji je organizovala Sag-Aftra.
 
Taj štrajk, koji je trajao 118 dana, bio je najduži u 90-ogodišnjoj istoriji sindikata glumaca.
  • /

    26.07.2024 11:36
    /
    u srbiji je konkurs za ai glasove. nude malko veci honorar.
    da li neko strajkuje-jok

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.