Australija blokirala pokušaj Rio Tinta da eksploatiše uranijum

Australijska vlada je danas intervenisala kako bi blokirala ponovni pokušaj eksploatacije uranijuma u nacionalnom parku.
Kako piše "The Financial Times", time je gotovo okončan višedecenijski spor oko jednog od najvećih svetskih nalazišta visokokvalitetnog uranijuma.
 
Kompanija "Energy Resources Australia", koja je u većinskom vlasništvu Rio Tinta, podnela je zahtev za obnavljanje licence za rudarenje na lokaciji zvanoj Jabiluka, što je izazvalo negodovanje Mirara, lokalne starosedelačke zajednice.
Prvobitni plan razvoja zaustavljen je 1990-ih nakon velikog javnog protesta.
 
Ali rastuća cena uranijuma i javna debata o tome da li Australija treba da usvoji nuklearnu energiju preusmerili su pažnju na Jabiluku.
Manjinski investitori u ERA su poslednjih nedelja tražili da se licenca produži i da  počne razvoj.
  • комшиница

    26.07.2024 18:05
    Петре, ви се баш залажете за рударење, само сте пренебрегли једну чињеницу да је рударење најпримитивнија и најмање профитабилна грана привреде и не представља никакав привредни развој. То ће вам рећи сваки економиста. Друго, ми смо толико територијално мала земља али земља са јако пуно обрадиве земље, пашњака и шума и то је наш главни ресурс и када би само повратили ниво прехрамбене индустрије које смо имали пре 40 година били би на коњу. Пољупривреда је иначе грана привреде у којој је обрт најбжи...паметном доста.
    Ако ви мислите да можете да парирате некој развијеној аутомобилској индустрији склапајући за рачун Фијата неке ел. аутомобиле заиста се дивим вашим илузијама, као и убеђењу да експлоатација нашег рудног богатства, који је иначе ограничен ресурс од стране страних компанија нама може донети корист па чак и да је све по стандардима како ви кажете.
    И на крају волела бих да чујем вашу рачуницу каква је добит од експлоатације литијума орочене на 20 година јер су толике резерве а то су подаци Рио Тинта.
    Да ли знате да ми до год рудник не почне да ради позитивно а то значи тек када се уложено исплати ми не добијамо рудну ренту која је и онако мизерна и још много тога.
  • Novosađanin

    26.07.2024 18:04
    @Petar
    A ko će da garantuje sprovođenje standarda? Ovi koji nisu u stanju nacrtanu ovcu na papiru da sačuvaju 5 minuta?

    Kakve će koristi Srbija imati od rudnika? NIkakve. Rudna renta mizerna, sav profit će da odlazi Rio Tintu. Ono malo što Srbija zaradi, će da ode u džepove, a mi ćemo SMS porukama da lečimo bolesne, i saniramo posledice rudarenja. Pročitajte malo samo kako izgleda rudarenje litijuma, nije to rudnik uglja pa kao nije strašno.

    Vidi se iz aviona da ste na platnom spisku SNS, džaba te floskule "nisam ni za jednu vlast" - to upravo SNS botoci potenciraju, kad pokušavaju da se prikriju.
  • Petar

    26.07.2024 14:51
    @Ime
    Meni je sasvim dobro, hvala na pitanju. Jeste, na mnogim clankovima komentarisem, zato sto mislim da je dobro za Srbiju. Ne volim ni jednu politicku grupaciju za sada koja je na vlasti u zadnjih 30 godina. Proci ce i ovi, sretan im put. Ali rudnik ostaje. I rudnik mora biti po standardima. A na komentare tipa "sve ce zatrovati, svi ce pomreti, cancer non stop" ne reagujem. Pa imamo i sad rudnike, i ima ih svuda po svetu, pa stvari funkcionisu. Slepo zamisljati da se to ne moze, jer ne daj boze da se nesto uradi u Srbiji veliko, ne vodi nigde. Da, rudnik je necista stvar, ali i da rudnik se mora odraditi po standardu. To je ono sto ne razumem kod komentara koji su protiv. I trazio sam argumente protiv, i postoje, ali resenje za sve njih je uvek da se moze odraditi ako se uradi po standardu. Zato sam i za rudnik, po standardima. Pa koliko ima rudnika po svetu, i Vi ste se eto prvi setili da je to prljava industrija i da se mora po standardima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.