EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.
Miroslav Lajčak je prvi put imenovan za specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana 2. aprila 2020. godine.
 
Savet EU usvojio je niz odluka kojima se produžavaju postojeći mandati troje specijalnih izaslanika EU, uključujući Lajčaku, kao i o imenovanju četiri nova specijalna izaslanika EU, među kojima su predstavnici EU u Prištini i u Bosni i Hecegovini. 
Tako će novi specijalni predstavnik EU u Prištini biti estonski diplomata Aivo Orav, koji će preuzeti dužnost 1. septembra na početni period od dve godine.
 
Orav, koji se u saopštenju Saveta EU opisuje kao estionski diplomata sa velikim nacionalnim iskustvom i iskustvom u EU na širokom spektru pozicija, naslediće na toj poziciji Tomaša Sunioga, koji je na funkciji šefa Kancelarije EU u Prištini od 2020. godine. 
Orav je trenutno stalni predstavnik Estonije pri EU, a ranije je bio šef delegacija EU u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.
 
Savet EU je, takođe, doneo odluku o imenovanju Luiđija Soreke za specijalnog predstavnika EU za BiH, koji će na toj funkciji naslediti aktuelnog ambasadora EU u Sarajevu Johana Satlera, čiji petogodišnji mandat ističe 31. avgusta. 
 
Soreka će preuzeti dužnost 1. septembra na početni period od dve godine. Kako se navodi u saopštenju, mandat Soreke biće da osigura kontinuirani napredak u procesu stabilizacije i pridruživanja, "s ciljem stabilne, održive, mirne i multietničke i ujedinjene BiH, koja će mirno sarađivati sa svojim susedima na putu ka članstvu u EU". 
 
Soreka, koji je od 2018. do 2022. godine bio šef Delegacije EU u Albaniji, podržava  primenu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dodaje se u saopštenju.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.