Sistem Amber alert u SAD spasao 1.200 dečijih života

Amber alert je u SAD, od pre skoro tri decenije kada je uveden, do kraja 2023. godine, spasao 1.200 dečijih života.
Sistem Amber alert u SAD spasao 1.200 dečijih života
Foto: Pixabay
Tako pišu američki mediji i podsećaju na važnost tog sistema kako bi se javnost mobilisala u pronalaženju nestale dece.
 
Taj sistem, koji se kada je reč o SAD sprovodi i u Distriktu Kolumbija (DC), Portoriku, Devičanskim Ostrvima, koji ukazuje da je dete u opasnosti, zaključno sa 31. decembrom 2023. bio je krucijalan za spasavanje 1.200 dece, precizira AmberAlert.gov, a prenosi "Njujork post".
Sistem Amber alert postoji od 1996. godine, a nazvan je po devetogodišnjakinji Amber Hegerman koja je kidnapovana u Teksasu dok je vozila bicikl i čije je telo pronađeno nekoliko dana kasnije u potoku šest kilometara dalje, navodi list i podseća da odgovorna osoba za taj brutalni čin, uprkos tome što je policija do 2022. godine proverila više od 7.000 informacija, nije uhvaćena. 
 
"Iz godine u godinu država Teksas, gde se i dogodio zločin koji je podstakao uvođenje Amber alerta, dobija najviše upozorenja", navodi "Njujork post".
Od nastanka programa do 31. decembra 2016. 867 dece je pronađeno kao rezultat postojanja Amber alerta, a do kraja 2022. taj broj se povećao na 1.133.
 
Kancelarija za programe pravde 2022. godine prijavila je 31 upozorenje u državi Teksas, dok je Džordžija imala 14, a Florida 13. 
 
"Konektikat, Distrikt Kolumbija, Ajova, Masačusets, Mičigen, Montana, Nebraska, Portoriko, Roud Ajlend, Američka Devičanska Ostrva i Vermont, nisu ih imali, prema izveštajima izvora iz 2022", navodi "Njujork post".
 
Kako je ranije za Njuzvik rekao Alen Nanavati iz Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu decu, od početka 2005, kada su počeli da prate Amber alert, 99 odsto dece je pronađeno. U junu je, prema njegovim rečima, u zemlji bilo 37 aktivnih Amber upozorenja.
 
Sistem Amber alert, koji predviđa i korake koje svaki pojedinac treba da uradi kada dobije poruku, ako ima bilo kakvu informaciju u vezi sa nestankom deteta, sprovodi se u više od 30 zemalja, a jedna od njih je i Srbija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet