VIDEO: Organizatori Olimpijskih igara se izvinili vernicima zbog parodije Poslednje večere

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu su se izvinili katolicima i ostalim hrišćanima koje je naljutila parodija Poslednje večere na ceremoniji otvaranja Igara.
Performans u kom su učestvovale članice grupe "Drag Race France", transrodni model i goli pevač u ulozi starogrčkog boga vina Dionisa, ličio je na scenu Isusa Hrista i njegovih apostola koji dele poslednju večeru pre raspeća. 
 
Ovo je izazvalo zgražavanje vernika, posebno u SAD-u, ali organizatori tvrde da im nije bila namera da iskažu nepoštovanje prema vernicima.
"Jasno je da nije bilo nikakve namere da iskažemo nepoštovanje prema bilo kojoj verskoj grupi. Svečanost otvaranja je bila zamišljena kao slavlje tolerancije u zajednici. Verujemo da smo tu ambiciju ostvarili. Ako su se neki ljudi uvredili, jako nam je žao", rekla je portparolka Olimpijskih igara An Dekam.
 
Francuska, iako ponosna na svoje kulturno nasleđe, takođe ima dugu tradiciju sekularizma i antiklerikalizma, a blasfemija ne samo da je legalna već se smatra i jednim od ključnih stubova slobode govora.
Mnogi su dali podršku toj tački na svečanosti otvaranja OI-a jer u njoj vide poruku inkluzivnosti i tolerancije. Francuska Katolička crkva je izrazila duboko žaljenje zbog scena koje su "uključivale ismevanje i sprdnju na račun hrišćanstva".
 
 
Neki komentatori su ocenili da je ta kontroverza još jedan primer kulturnih ratova u 21. veku koje potpiruju društvene mreže i neprekidno bombardovanje vestima.
 
Tomas Žoli, umetnički direktor i mozak iza raskošne svečanosti otvaranja, rekao je da verska subverzija nikada nije bila njegova namera, nego su "hteli da govore o različitosti jer to znači biti zajedno". 
 
"Jednostavno rečeno, hteli smo da uključimo sve", rekao je Žoli.
  • Steva

    29.07.2024 17:43

    Igi
    29.07.2024 • 10:31
    Igi
    Dali je Hrist bio svetle puti sa plavim ocima?

    Ne znam zašto se uvek hvatamo za trivijalne stvari ? pa to je potpuno nevažno dali je bio svetle ili tamne puti i ostalo,nego je bitno Hristovo učenje,t.j. donošenje evanđelja među ljude.Jevanđelje je dobra vest koja ima poruku za grešni naraštaj i govori mu da još uvek nije kasno da se pokajemo za svoje grehe i da se okanemo od zlog puta,te da se držimo deset Božijih zapovesti.
  • Poslednja večera

    29.07.2024 13:30
    Sumorno otvaranje OI gde se oseti da je Francuska kao bankrotirani nekadašnji bogataš koji sada prodaje prsten da bi priuštio sebi poslednju večeru. Tako je izgledalo ovo skupo OI otvaranje plaćeno prstenom, a država im je pred bankrotom jer više nemaju kolonije u Africi za rudarenje uranijuma jer su isterani.
    Dalje u celoj ceremoniji otvaranja jedino malo vedrine je bilo kad su prikazali one ružičaste igračice iz Moulin Rouge-a i to je bilo sve od vedrine. Sve ostalo sumorna reka, sumorni kostimi, sumorni likovi i čak su uspeli da pokvare Francusku himnu koja je inače lepa melodija, ali su organizatori otvaranja i tako lepu melodiju uspeli da upropaste.
  • iguman

    29.07.2024 10:59
    Čitam,spominju se satanisti, pa me zanima ko su i kako su to postali?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet