Francuski brzi vozovi saobraćaju redovno posle sabotaže, priveden aktivista krajnje levice

Francuska železnica javila je da od jutros svi vozovi na brzim linijama u Francuskoj saobraćaju "normalno", tri dana posle sabotaže te pruge na sam dan ceremonije otvaranja Olimpijskih igara.
Francuski brzi vozovi saobraćaju redovno posle sabotaže, priveden aktivista krajnje levice
Foto: Beta/AP
Policijski izvor kazao je da je jedan aktivista kranje levice uhapšen u vezi sa tim.
 
"Potvrđujem vam da od jutros svi vozovi saobraćaju", rekao je za televizju RTL francuski ministar za saobraćaj Patris Vergriet i ukazao da je već juče bila gotovo normalna situacija po pitanju brzih vozova, a da danas voze potpuno redovno.
Odvojeno je agencija Frans pres saznala od policijskih izvora da je aktivista krajnje levice priveden juče na mestu francuske javne železničke kompanije (SNCF) u Uaselu na severozapadu Francuske.
 
Francuska železnička mreža je u noći od četvrtka na petak bila na meti sabotaže i podmetanja požara zbog kojih j poremećeno saobraćanje francuskih brzih vozova i to nekoliko sati pred svečano otvaranje Olimpijskih igara u Parizu i pred vikend kada je velika smena turista.
Čovek koji je priveden u nedelju imao je u vozilu ključeve za pristup tehničkim prostorijama SNCF-a, klešta za sečenje, univerzalne ključeve kao i literaturu u vezis a krajnjom levicom, rekao je policijski izvor.
 
On je stavljen u pritvor u Ruanu, rekao je izvor blizak tom pitanju. 
 
Danas je francuski ministar untutrašnjih poslova Žerald Dramanen rekao za televiziju Frans 2 da su službe "identifikovale jedan broj profila koji su mogli da počine" sabotaže na linijama brze pruge nacionalne železnice.  Darmanen je rekao da su te sabotaže bile namerne, vrlo precizne i vrlo dobro ciljane i ukazao da je to "tradicionalan način delovanja ekstremne levice". 
 
"Sada je pitanje da li su oni manipulisani ili su to radili za sopstveni račun", rekao je Darmanen. 
Od tog napada "znatne mere" sprovedene su da se ojača nadzor "28.000 kilometara" ukupne železničke mreže u Francuskoj i oko hiljadu članova održavanja SNCF-a i 250 agenata za železničku bezbednost nacionalne železničke kompanije mobilisano je "do daljeg", kao i 50 dronova i nadletanja helikoptera žandarmerije, dodao je ministar saobraćaja.
 
Troškovi te sabotaže će verovatno biti u milionima evra kada se izračunaju komercijalni gubici i troškovi popravke, ocenio je ministar ali dodao da se to neće odraziti na cene karata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet