Madurovu pobedu do sada priznalo samo osam država

Nikolas Maduro proglasio je pobedu na jučerašnjim izborima za predsednika Venecuele, što bi mu bio treći šestogodišnji mandat, dok opozicija osporava rezultat izbora tvrdeći da su rezultati lažirani.
Madurovu pobedu do sada priznalo samo osam država
Foto: Beta/AP
Maduro je osvojio 51 odsto glasova, nadmašivši glavnog opozicionog kandidata Edmunda Gonzaleza, koji je dobio 44 odsto. Mali broj zemalja priznao je Madurovu pobedu, dok su druge izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog netransparentnih rezultata izbora.
Maduro je dobio podršku Kine i Rusije koje su priznale njegovu pobedu. Kinesko ministarstvo spoljnjih poslova čestitalo mu je i pozvalo na dalje jačanje saradnje, dok je ruski predsednik Vladimir Putin istakao Venecuelu kao strateškog saveznika na zapadnoj hemisferi.
Peking održava bliske ekonomske veze s diplomatski izolovanom i inflacijom razorenom socijalističkom državom, dok je Moskva i dalje ključni vojni saveznik Venecuele.
 
Ostale zemlje koje su priznale Madurovu pobedu su Bolivija, Kuba, Honduras, Nikaragva, Severna Koreja i Sirija. Sve te nacije uputile su svoje čestitke Maduru.
  • Професор

    30.07.2024 21:34
    Честитао и Вучић. Дакле додајте Србију.
  • Nik

    30.07.2024 19:56
    Narod Venecuele se mora sam organizovati i odbraniti rezultate izbora. Možemo im dati podršku, ali sami moraju to da reše. Naravno, tu je i strani uticaj (Rusija i Kina), pa će to biti jako teško.
  • pera

    30.07.2024 11:10
    koje drustvo tirana

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet