Požari u zemljama oko Srbije: Gore šume u Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH, Bugarskoj...

Šumski požari zahvatili su delove Balkana, spalivši šume i kuće, a evakuisano je i jedno odmaralište u Albaniji, saopštile su lokalne vlasti.
Požar je zahvatio borove koji okružuju hotelski kompleks u albanskom primorskom gradu Šenđin iz kog su vlasti evakuisale stanovnike, preneo je Rojters.
 
U požaru u Severnoj Makedoniji u blizini grčke granice izgorelo je pet kuća, a stanovništvo je evakuisano, rekli su lokalni zvaničnici. Stanovnici su rekli lokalnim medijima da su struja i telefonske usluge u prekidu. Požar se iz Severne Makedonije proširio u mesto Kozjak kod Bujanovca, u blizini manastira Prohor Pčinjski. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uputiće danas, 31. jula dva helikoptera za pružanje pomoći Sektoru za vanredne situacije. 
I Bosna i Hercegovina borila se s nekoliko vatrenih stihija, preneo je RTRS. Požar koji je juče izbio oko 11 časova u industrijskoj zoni južno od Mostara trenutno je pod kontrolom, a vatra koja je buknula u selu Poljice kod Drvara sve je bliže kućama, rekla je načelnica opštine Dušica Runić. Meštani navode da plamen ide nekoliko metara u visinu, te da je sve puno dima.
 
U Hrvatskoj je u požaru izgorelo oko 450 hektara borove šume oko Šibenika, saopštila je vatrogasna služba. Hrvatski vatrogasci se i dalje bore s vatrenom stihijom u blizini Skradina i Zadra, a sada je zbog požara kod Makarske zatvoren put, zbog čega je saobraćaj preusmeren na zaobilazne pravce, objavio je Index.
Šumski požar na Golom Brdu kod Sutomora u Crnoj Gori izbio je sinoć, objavili su crnogorski mediji.
 
"Velika površina je zahvaćena vatrom. U pitanju je šumski požar. Vatru gase pripadnici Službe zaštite i spasavanja sa četiri vozila sa posadama", rekao je za Radio Bar i Bar Info komandir Službe zaštite Aco Vulević.
 
U Bugarskoj su vatrogasci morali da prestanu da gase šumski požar na planini Slavjanka u blizini grčke granice nakon što su počele da eksplodiraju nagazne mine iz doba Hladnog rata, javio je lokalni medij Nova TV.
 
U međuvremenu, više od 200 vatrogasaca, uz podršku helikoptera i aviona, uspelo je da obuzda šumski požar na drugom najvećem ostrvu u Grčkoj, Eviji, nakon što su vlasti naredile evakuaciju dva sela, saopštila je vatrogasna brigada.
 
U Grčkoj je prošle godine izbilo više od 8.000 požara, pokazuju podaci vatrogasne brigade, podseća Katimerini.
  • Tuga

    31.07.2024 09:31
    Saosećam
    Tuga i tragedija za sve nas, ma koliko bili udaljeni od toga.
    Šteta nenadoknadiva.
    Jadan taj narod koji trpi to.
  • Mićo

    31.07.2024 08:35
    Ako bobani ovako nastave da seku po Srbiji, kod nas neće biti šta da se zapali osim deponija.
  • Goran

    31.07.2024 08:32
    Beton
    Sreca pa kod nas nema sta da se zapali, glanes drzi pozar pod kontrolom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet