Sicilija se bori sa nezapamćenom sušom: Stočari ubijaju stoku, štedi se i voda za piće

Sicilija se već mesecima bori sa nezapamćenom sušom.
Sicilija se bori sa nezapamćenom sušom: Stočari ubijaju stoku, štedi se i voda za piće
Foto: 021.rs
U poslednjih 20 godina, ova godina je sa najmanje padavina. Vlada Italije je izdvojila 20 miliona evra za pomoć pogođenom regionu. Najviše je pogođena poljoprivreda, posebno stočari. Zbog nestašice hrane i vode, mnogi su prinuđeni da ubijaju stoku, prenosi RTS.
Usled izuzetno retkih padavina u poslednjih godinu i po dana, veliki deo sicilijanske populacije, oko dva, od ukupno pet miliona stanovnika, podvrgnut je racionalizaciji vode za piće. Situacija je posebno teška na zapadnom i južnom delu ostrva, a od 29 veštačkih jezera šest je potpuno presušilo.
Iz tog razloga u mnogim opštinama građani dobijaju vodu svaki drugi dan ili se snabdevaju iz cisterni. Posledice toga su velika šteta u poljoprivredi, dok su u nekim oblastima stočari prinuđeni i da ubijaju stoku za koju nemaju ni vodu ni hranu, piše RTS.
 
Enio Bonfanati iz Kaltanisete ističe da je situacija ove godine katastrofalna i da zaista mora da koristi takav termin.
 
"Ovde inače uzgajamo plavi patlidžan, paradajz, paprike, a ove godine - kao što vidite - nema ničega jer nemamo vode. Ono malo vode što imamo čuvamo za biljke koje najviše pate, pšenicu smo svu izgubili", žali se drugi poljoprivrednik.

U februaru je guverner Sicilije, Renato Skifani proglasio status prirodne nepogode, a vlada Italije je u maju proglasila vanredno stanje, jer je ovo jedna od najtežih suša koja je pogodila ovo ostrvo u poslednjih pedeset godina.

  • Realista

    02.08.2024 09:10
    Koza i Nostra...
    Zamislite kad bi bar bili okruženi morem i imali mnogo sunčanih dana pa da bar mogu da instaliraju osmozne filtere slane vode napajane iz solarnih elektrana poput Arapa - pa gde bi im bio kraj?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet