SAD priznale Madurovog protivnika kao pobednika izbora u Venecueli

Sjedinjene Američke Države su danas priznale protivnika venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura i opozicionog kandidata Edmunda Gonzalesa kao pobednika predsedničkih izbora.
Istovremeno, SAD su odbacile Madurovo proglašenje pobede.
 
"Imajući u vidu ubedljive dokaze, Sjedinjenim Državama, a još važnije narodu Venecuele je jasno da je Edmundo Gonzales Urutia dobio najviše glasova na izborima održanim 28. jula", naveo je u saopštenju američki državni sekretar Entoni Blinken, preneo je "Reuters".
Izborna komisija proglasila je Madura, koji je na vlasti od 2013., za pobednika sa 51 odsto osvojenih glasova, dok opozicija navodi da je na osnovu prebrojanih 90 odsto glasova njen kandidat dobio dvostruko više.
 
Sporni izbori izazvali su talas protesta širom zemlje.
 
Blinken u saopštenju nije nagovestio nove sankcije Venecueli, ali je sugerisano da su moguće "kaznene akcije".
"Mi u potpunosti podržavamo process ponovnog uspostavljanja demokratskih normi u Venecueli i spremni smo da razmotrimo načine da ih ojačamo zajedno sa našim partnerima", naveo je američki zvaničnik.
 
On je pozvao i na zaštitu opozicionih lidera, kao i na to da snage bezbednosti ne treba da budu instrument političkog nasilja protiv građana koji traže svoja demokratska prava.
 
Predsednici Brazila, Meksika i Kolumbije pozvali su Venecuelu da objavi detaljne izborne rezultate.
  • Zdrav Razum

    02.08.2024 11:20
    A nase?
    Pa kako onda nisu priznali kod nas pobedu protiv SNSa, pa ako se negde kralo to se kralo ovde kako na republickim tako i na lokalnim... A USA i EU nece da talasaju, treba im Srbija da im bude deponija.
  • Detelinara

    02.08.2024 10:50
    Već sam zaboravio kako se zvao onaj prošli kandidat što su Amerikanci govorili da je pobedio na izborima i jedno godinu dana ga čak zvali predsednikom Venecuele ?
  • Zemlja čudesa

    02.08.2024 08:48
    Navike se teško gube
    SAD do svog totalnog uništenja neće odustati od Monroove doktrine i "Manifesta sudbine".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet