Rezultati istrage o izraelskom napadu na humanitarni konvoj: Ozbiljni propusti

Napad koji je 1. aprila koštao života sedam humanitarnih radnika u Pojasu Gaze rezultat je "ozbiljnog propusta" izraelske vojske, navodi se u danas objavljenom istražnom izveštaju australijske vlade.
Istragu, poverenu bivšem šefu Ratnog vazduhoplovstva Marku Binskinu, naručila je Kanbera zbog pogibije jednog australijskog državljanina u toj seriji od tri napada u kojima su ubijena tri Britanaca, kao humanitarac sa dvostrukim državljanstvom SAD i Kanade, jedan Poljak i jedan Palestinac.
Sedam žrtava radilo je za američku organizaciju World Central Kitchen (WCK), koju je osnovao kuvar Hoze Andres (Jose).
 
Izraelska vojska je priznala niz grešaka na različitim nivoima.
Napad "nije bio svesno ili namerno usmeren protiv WCK", navodi se u izveštaju, koji podseća da je interna istraga koju je sprovela izraelska vojska zaključila da je "ozbiljna greška proistekla iz ozbiljnog neuspeha zbog loše identifikacije, grešaka u donošenju odluka i kršenja pravila angažovanja i standardnih operativnih procedura"
 
Kako se navodi u dokumentu, izraelska vojska je humanitarni konvoj pobrkala s konvojem palestinskog islamističkog pokreta Hamas jer je na krovu jednog od kamiona bio očigledno naoružani čuvar koji je radio za WCK.
 
"Čini se da su omanule kontrole izraelskih odbrambenih snaga što je dovelo do grešaka u donošenju odluka i pogrešne identifikacije", navodi se u izveštaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet