Britanska policija se sprema za nove proteste ekstremne desnice, nekoliko uhapšenih danas pred sudom

Nekoliko osoba uhapšenih tokom nasilnih demonstracija posle ubistva tri devojčice u Velikoj Britaniji, danas je izvedeno pred sud.
Lažne vesti i spekulacije na društvenim mrežama da je optuženi za napad nožem tokom dečje žurke muslimanske veroispovesti i da je azilant dovela je do dvodnevnih nereda i sukoba između policije i demonstranata u Sautportu i Londonu.
 
Britanski premijer Kir Starmer osudio je i okrivio za nasilje u Londonu i Sautportu mržnju koju potpiruje krajnja desnica i naveo da se policija priprema za nove nerede na ulicama.
 
Starmer je obećao da će okončati haos i rekao da će policiji širom Velike Britanije biti dato više resursa da zaustavi "kršenje zakona i reda na ulicama".
U gradovima Sanderlend, Belfast, Kardif, Liverpul i Mančester preko društvenih mreža dele se pozivi za izlazak na demonstracije kako bi se zaustavio dolazak čamaca sa migrantima i spasila deca u Engleskoj.
 
Džon Vudkok, savetnik britanske vlade za političko nasilje izjavio je da postoji usklađen i koordinisan pokušaj širenja nasilja.
 
Identitet 17-godišnjeg mladića optuženog za ubistvo Alise Dasilva Agiar (9), Bebe King (6) i Elsi Dot Stankomb (7) otkriven je juče na sudu sa ciljem da se spreči širenje dezinformacija o njegovom poreklu.
Tokom jučerašnjeg saslušanja tamnoputi Britanac Aksel Rudakubana je prekrio lice i odbijao da govori. Odbio je i da potvrdi svoje ime.
 
Demonstranti krajnje desnice održali su od ponedeljka nekoliko nasilnih protesta, navodno kao odgovor na napad, sukobivši se sa policijom ispred džamije u Sautportu u utorak i bacajući limenke piva, flaše i baklje u blizini premijerove kancelarije u Londonu sledećeg dana.
 
Grupa maskiranih mladića gađala je policiju flašama i jajima u gradu Hartlpul na severoistoku Engleske, gde je zapaljen policijski automobil.
Sedam muškaraca starosti od 28 do 54 godine optuženo je za nasilne nerede i danas je izvedeno pred sud.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet