Izborni savet Venecuele: Maduro pobedio na predsedničkim izborima

Izborno telo Venecuele saopštilo je da je predsednik Nikolas Maduro ponovo izabran sa 52 procenta glasova naspram opozicionara Edmunda Gonzalesa koji je osvojio 43 odsto i koji ukazuje na prevaru.
Predsednik Nacionalnog izbornog saveta Elvis Amoroso objavio je ove rezultate izbora održanih 28. jula, posle prebrojanih gotovo 97 procenata izbornih listića, prema čemu je Maduro osvojio 6,4 miliona glasova, a njegov rival 5,3 miliona.
 
Ove cifre objavljene su sa više dana zakašnjenja pošto Izborni savet kaže da je bio meta velikih sajber napada iz različitih delova sveta. 
Izborni savet ipak je uspeo do sada da prikupi gotovo 97 odsto izbornih listića i ukazuje da je izlaznost bila 59,97 odsto.
 
Naslednik socijalističkog vođe Uga Čavesa, Maduro (61), koji je na vlasti od 2013. godine, zvanično je ponovo izabran za treći mandat do 2031, dok opozicija ukazuje na ogromnu prevaru.
Najmanje jedna osoba je poginula u demonstracijama koje su izbile u Venecueli posle prve objave pobede Madura posle izbora održanih u nedelju, dok je opozicija govorila da može da dokaže pobedu svog kandidata.
 
SAD, Argentina, Urugvaj i Peru priznali su opozicionara Gonzalesa za pobednika izbora.
 
Vladini zvaničnici Brazila, Kolumbije i Meksika bili su u stalnoj komunikaciji sa Madurovom administracijom kako bi ga ubedili da mora da pokaže zapisnike sa izbora i dozvoli nepristrasnu verifikaciju.
 
Te tri vlade objavile su zajedničko saopštenje u kojem kažu da se "osnovni princip suvereniteta građana mora poštovati kroz nepristrasnu proveru rezultata".
 
Juče je šefica opozicije Marija Korina Mačado, koja nije mogla da se kandiduje i umesto nje je za predstavnika opozicije stavljen Gonzales, pozvala na demonstracije u subotu u svim gradovima u zemlji da pokažu istorijsku pobedu opozicionog kandidata, diskretog diplomate Edmunda Gonzalesa. 
 
Ona je rekla da će ići do kraja i da se boji za svoj život posle eksplicitnih pretnji Madura da će nju i Gonzalesa staviti iza rešetaka i ističući da opozicija nikad neće doći na vlast.
 
Izborno telo ni danas nije objavilo detaljne rezultate po glasačkim mestima, dok opozicija kaže da je prikupila više od 80 odsto zapisnika sa izbornih mesta. Prema računici opozicije Gonzales je osvojio 67 odsto glasova. 
  • Б

    03.08.2024 22:34
    Трећи пут
    Трећи поушај пуча против Мадура није успео. Пучеве против Чавеза да и не рачунам, било их је тушта и тма. Можда зато што људи виде на шта личе "демократске" земље у Лат. Америци. Марија Колина Мачадо. организаторка овог пуча и пријатељица више америчких председника, мораће да нађе следећу лутку коју ће да кандидује за председника. Болтоне, Рубио и агенти ЦИА: више среће следећи пут! Трампе, језик за зубе, немој да одајеш планове "људи у црном".
  • Rusofil_IQ0

    03.08.2024 02:30
    Klasican zlotvor i diktator
    Milsim da mu niko osim srbskih cetnika u srbiji ne veruje da je pobedio
  • presjednikk

    03.08.2024 00:11
    pardon...
    venecuele lol...pomešale mi se vesti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet