Kamala Haris ima dovoljno glasova da postane kandidatkinja demokrata za predsednicu SAD

Potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris dobila je dovoljno glasova delegata da postane kandidatkinja Demokratske stranke na predsedničkim izborima.
Kamala Haris ima dovoljno glasova da postane kandidatkinja demokrata za predsednicu SAD
Foto: Beta/AP
Ovo je izjavio predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta Džejmi Harison.
 
Proces onlajn glasanja se završava 5. avgusta, ali Kamala Haris je već sada prešla cenzus i dobila većinu glasova delegata. 
"Čast mi je što sam potencijalni demokratski kandidat", rekla je Harisova u razgovoru sa pristalicama i dodala da će formalno prihvatiti nominaciju naredne sedmice.
 
Očekuje se da će formalna nominacija biti finalizovana do 7. avgusta, iako je planirano da stranačka konvencija u Čikagu počne tek za više od dve nedelje.
Potpredsednica SAD je rekla da je uzbuđena zbog budućnosti, ali da je svesna da je "pred njom puno posla".
 
"Moć je u narodu. Pobedićemo na ovim izborima", istakla je ona. 
 
Iako se proces onlajn glasanja završava sledeće nedelje, objavljeno je već u petak da je nominacija Kamale Haris već izvesna.
 
To, kako prenosi Asošijeted pres, odražava užurbanost kampanje demokrata i želju da se održi tenzija otkako je predsednik Džozef Bajden okončao svoju kandidaturu za reizbor i podržao Haris za svoju naslednicu pre manje od dve sedmice.
Američki predsednik Džozef Bajden povukao se 21. jula iz kampanje za reizbor na predsedničkim izborima 5. novembra.  
 
Bajden je saopštio da podržava Kamalu Haris kao kandidatkinju demokrata na predsedničkim izborima, na kojima bi se suprotstavila republikanskom kandidatu Donaldu Trampu.     
  • Zamenik zamenika

    03.08.2024 15:58
    Žena afroamerikanka predsednica najmoćnije zemlje sveta. USA je svetionik slobode, demokratije i Američkog sna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet