Sedam država EU traži od Venecuele da objavi zapisnike sa birališta

Predstavnici sedam država Evropske unije pozvale su vlasti Venecuele da hitno objave zapisnike sa biračkih mesta kako bi se osigurala potpuna transparentnost oko ishoda predsedničkih izbora.
 Sedam država EU traži od Venecuele da objavi zapisnike sa birališta
Foto: Pixabay
Zajednička izjava predstavnika sedam država EU među kojima su Italija, Francuska, Nemačka i Španija, pojačala je plimu kritika iz inostranstva zbog načina na koji je vlast Venecuele postupala na izborima održanim prošlog vikenda, na kojima su dva kandidata proglasila pobedu, piše RSE.
 
Izborna komisija Venecuele proglasila je predsednika Nicolasa Madura, na vlasti od 2013, pobednikom izbora, što je odmah izazvalo optužbe opozicije za prevaru.
Opozicija kaže da je njihov kandidat Edmundo Gonzalez dobio 67 odsto glasova i pozvala je građane na demonstracije za borbu za prave izborne rezultate.
 
Neke države, uključujući SAD i Argentinu, priznale su Gonzaleza kao pobednika izbora, dok su ministri spoljnih poslova država G7 prošle sedmice izrazili solidarnost sa venecuelskim narodom i zabrinutost zbog izbornih rezultata.
"Pozivamo venecuelske vlasti da odmah objave sve zapisnike sa birališta kako bi osigurale potpunu transparentnost i integritet izbornog procesa", navodi se u saopštenju EU država, među kojima su i Portugal, Holandija i Poljska.
 
"Opozicija navodi da je prikupila i objavila više od 80 odsto zapisnika sa svih biračkih mesta. Takva provera je ključna za priznavanje volje venecuelskog naroda", ističe se u saopštenju.
  • Dete rock'n rola

    05.08.2024 03:11
    A od nas ništa ne tražite? Ovde vam je sve demokratski? Pa vi ste gori od ovih naših ovde.
  • Ivanns

    04.08.2024 21:25
    Pogled na svoje dvoriste
    Gde je 7 drzava Eu od Venecuele?. A nasu demokratiju su predali za rudnik litijuma, ovu borbu za vodu, vazduh i zemlju moze da iznese samo narod Srbije protiv domacih i stranih placenika, Vucuca i Solca..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet