Protivio se ratu u Ukrajini: Ruski pijanista umro u zatvoru u Rusiji

Pijanista zatvoren posle kritikovanja napada na Ukrajinu, umro je u ruskom zatvoru, objavile su nevladine organizacije i njegovi rođaci.
Protivio se ratu u Ukrajini: Ruski pijanista umro u zatvoru u Rusiji
Foto: Pixabay
Diplomac Konzervatorijuma Čajkovski u Moskvi, jedne od najboljih škola za muziku, bio je od 2023. godine solista Filharmonije u malom gradu Birobidžanu, kod granice s Kinom. 
 
Ne zna se kada je Pavel Kušnir (39) umro u tamošnjem zatvoru. Njegova smrt nije zvanično objavljena, a uprava zatvora nije htela da odgovori na pitanja AFP.
Po mediju Vok Tak, pijanista je od novembra 2022. godine objavio četiri videa na Jutjubu, gde ga je pratilo svega nekoliko desetina ljudi, i kritikovao Kremlj i invaziju na Ukrajinu.
 
U maju je Telegram iz oblasti Birobidžan objavio da je on bio uhapšen pod optužbom da je "pozivao na terorizam", što je zločin za koji preti teška kazna u Rusiji, a ni to hapšenje nije bilo zvanično objavljeno.
U Rusiji se sprovodi represija nad svakim ko dovede u sumnju zvaničnu politiku ili joj se usprotivi.
 
"Dobili smo pisma zatvorenika koji su bili s njim, nema sumnje da je umro", rekla je u subotu za medij "Current Times" Olga Romanova zadužena za egzil u nevladinoj organizaciji koja brani ruske zatvorenike.
 
Navela je da je Kušnir umro tokom štrajka glađu. 
 
Prijateljica Pavela Kušnira, Olga Škrigunova, potvrdila je za ruski mediji Vot Tak da ju je njegova majka obavestila o njegovoj smrti, kako izgleda, krajem jula. 
 
Danas je tim pokojnog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je umro u zatvoru u februaru ove godine objavio preko mreže Iks poziv za donacije da bi se telo pijaniste donelo u njegov rodni grad, Tambov.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet