Građani Bugarske će na sedme izbore od 2021. godine

Bugarska se suočava sa sedmim parlamentarnim izborima od 2021. pošto je i poslednja od tri političke stranke vratila mandat za formiranje vlade predsedniku Rumenu Radevu.
Građani Bugarske će na sedme izbore od 2021. godine
Foto: Pixabay
Populistička partija Postoji takav narod je bila šesta na izborima 8. juna, sa 16 od 240 poslanika u parlamentu.
 
Ta partija je 29. jula dobila mandat za sastavljanje vlade nakon što ni stranka GERB koja je najjača u parlamentu ni reformistička Nastavljamo promenu nisu uspele da formiraju vlast.
Posle sastanka sa Radevom, lider partije Postoji takav narod Toško Jordanov rekao je da stranke nisu uspele da nađu zajednički jezik oko formiranja nove vlade.
 
Radev sada mora da imenuje privremenog premijera i ima nekoliko dana da raspiše nove vanredne parlamentarne izbore, sedme od 2021. godine, koji potom moraju da se održe u roku od dva meseca.
Junski izbori raspisani su posle raspada koalicije koju je činio GERB, koji je bio na vlasti veći deo prethodnih 15 godina, i stranka Nastavljamo promenu, u martu.
 
GERB je na izborima u junu dobio najviše glasova, osvojivši 68 poslaničkih mesta, dok je PP obezbedila 39 mandata.
 
Obe stranke su uglavnom proevropske i protržišne, ali ih prate uporne svađe i lična rivalstva.
 
Bugarskoj, najsiromašnijoj državi članici Evropske unije i jednoj od najkorumpiranijih, potreban je period stabilne vlade da bi ubrzala priliv sredstava EU, a politički zastoj ometa i njene napore da se pridruži zoni evra i da se u potpunosti uključi u šengensku zonu, navodi Rojters.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet