Starmer: Britanija će formirati jedinicu specijalne policije za borbu protiv nasilnih demonstranata

Premijer Velike Britanije Kir Starmer rekao je da će u njegova vlada osnovati jedinicu specijalne policije za borbu protiv nasilnih demonstranata.
Naveo je da će pravosudni sistem biti ojačan kako bi se uhvatio u koštac sa stotinama hapšenja, nakon što su gradove prošle sedmice potresli nasilni protesti ultra desničara.
 
Starmer je sazvao hitan sastanak zbog bezakonja za koje je okrivio ekstremne desničare i dezinformacije na društvenim mrežama.
U napada nožem na dečjem času plesa u jednom gradu blizu Liverpula ubijene su tri devojčice i više dece je ranjeno, počinilac je uhapšen, ali se društvenim mrežama proširila lažna tvrdnja da je on musliman i tražilac azila – što je dovelo do fizičkih napada na migrante i muslimane.
 
"Kakav god da je motiv, ovo nije protest. Ovo je čisto nasilje, a mi nećemo tolerisati napade na džamije i naše muslimanske zajednice. Oni koji budu identifikovani kao učesnici u ovim aktivnostima suočiće se sa punom snagom zakona“, rekao je Starmer.
Besna rulja je juče napala dva hotela u kojima odsedaju azilanti. Pre no što je policija uspela da reaguje, razjuri masu i evakuiše stanare, napadači su uspeli da porazbijaju prozore i podmetnu požare.
 
U sukobima u poslednjih šest dana povređene su desetine policajaca. Oni su se našli na udaru cigala, boca i velikih drvenih greda.
 
Portparol Kira Starmera je rekao da nije bilo zahteva da se vojska pozove u pomoć, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova ponudilo džamijama bolju zaštitu kroz novi proces brze reakcije koji je ustanovljen da bi se brže suzbila pretnja novih napada na bogomolje.
 
Portparol je rekao, nakon sastanka sa predstavnicima društvenih mreža, da one nisu učinile dovoljno da preduprede širenje lažnih informacija koje su raspalile desničarsko nasilje, da su neke od tih lažnih informacija došle iz drugih zemalja, kao i da se botovska aktivnost može povezati sa aktivnostima podržanim od nekih država.
  • boger

    05.08.2024 23:46
    Protiv naroda
    "Kome zakon leži u topuzu tragovi mu smrde nečovještvom."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet