Meštani Bihaća protiv izgradnje hidroelektrane na Uni, među okupljenima i Darko Rundek

U Donjoj Suvaji, kod vrela reke Une, ponovo su se okupili građani iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine kako bi izrazili svoje protivljenje izgradnji hidroelektrane na tom području.
Taj protest organizovale su nevladine organizacije "Spasimo Unu" i "Balkanrivers", s ciljem sprečavanja izgradnje hidroelektrane kojom se, kako su istakli, trajno uništava izvor reke Une, piše N1.
 
Među okupljenima bila je i grupa građana iz Bihaća, kako se navodi, čime su dali podršku svojim susedima i zajednički apelovali na hitno zaustavljanje projekta koji ugrožava ekosistem reke Une.
Dunja Delić, magistar prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i jedna od demonstranata, istakla je razarajući uticaj već započetih radova, navodi se u tekstu.
 
"Ono što smo do sada videli od radova je nestanak vegetacije i kopanje korita, što je samo po sebi devastirajuće. Kada hidroelektrana počne da radi, promeniće se sam tok reke, što može da ugrozi sav život u reci i oko nje", rekla je Delić.
Dodaje, navodi se, kako je ovo područje bitno za celu Evropsku uniju, kao i da treba imati na umu kako se uvođenjem bagera na izvor Une, u stvari, krše direktive Evropske unije.
 
"Hidroelektrana na ovom mestu mogla bi da utiče na nivo vode nizvodnu u Bosni i Hercegovini, na Nacionalni park Una koji se proteže ovim delom duž granice. Od vrsta koje se štite u samom području ekološke mreže je peš, jedna prekrasna vrsta ribe, tu su takođe leptiri, ali i slatkovodni rakovi su ugrožene vrste koji obitavaju na ovim područjima i druge vrste koje su indikatori čiste vode. Ne odustajemo, dolazićemo iz Bihaća koliko god bude trebalo, jer u Uni svi mi živimo", poručila je Delić.
 
Protestima je prisustvovao i poznati hrvatski pevač Darko Rundek, koji je prekinuo svoj godišnji odmor kako bi podržao tu akciju. 
Njegova prisutnost, zajedno s Urlihom Eichelmenom iz organizacije RiverVoč, koja se od samog početka protivi izgradnji hidroelektrane na izvoru Une, daje dodatni značaj protestima, navodi se.
 
Lokalno stanovništvo i svi prisutni odlučno su poručili da će nastaviti sa naporima, kako bi zaustavili izgradnju hidroelektrane i sačuvali jedinstveni ekosistem reke Une za buduće generacije.
  • Olja

    07.08.2024 20:50
    Rundek , pravi čovek na pravom mestu❤️
  • Vuĺe

    07.08.2024 13:01
    Lepo, a jel im neko objasnio da njihove klime kad im je toplo trose struju , i da ta struja dolazi iz neke elektrane na reci?
  • need for speed

    07.08.2024 09:11
    @Branko
    A kad bude ponestalo vode da se obrate tebi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet