Milanović: Ustaštvo ne sme imati mesta u Hrvatskoj, Plenkovićeva vlada mu "otvorila vrata"

Hrvatski predsednik Zoran Milanović oštro je danas kritikovao Vladu premijera Andreja Plenkovića, zbog ustaškog pozdrava, obeležja i ustaških pesama.
Milanović: Ustaštvo ne sme imati mesta u Hrvatskoj, Plenkovićeva vlada mu "otvorila vrata"
Foto: Beta/AP
Milanović je uputio kritike zbog ovih obeležja uoči i na koncertu Marka Perkovića Tompsona u Imotskom, uz poruku da ustaštvo ne sme imati mesta u današnjoj demokratskoj Hrvatskoj, te da ne smeju proći bez sankcija i reakcija državnih institucija.
 
"Ustaški pozdravi, obeležja i pesme koje nedvosmisleno slave režim tzv. NDH-a što se sinoć na žalost moglo videti i čuti u Imotskom, pre i tokom jednog koncerta - nemaju i ne smeju imati mesta u današnjoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj! I ne smeju dobiti pravo javnosti bez sankcija, pogotovo ne smeju ostati bez reakcije državnih institucija koje su zadužene za javni red i mir, za poštovanje zakona", napisao je Milanović na Fejsbuku.
On je naveo da je "zahvaljući" Vladi Andreja Plenkovića, ustaški pozdrav dobio dvostruke konotacije, a zapravo su tako otvorena vrata svima onima koji žele zloupotrebiti uspomenu na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata".
 
"U danima ponosa i slave, kada obeležavamo  veličanstvenu pobedu u Oluji i slobodu koju su nam doneli hrvatski branitelji, žalosno je gledati kako pojedinci i grupe nepromišljeno i za Hrvatsku štetno opet bacaju u senku junake Domovinskog rata kojima se divimo, a promovišu  one prodavače hrvatske zemlje iz daleke prošlosti kojih se moramo sramiti. Tzv. NDH nema veze s modernom i suverenom Republikom Hrvatskom i naša je dužnost svima koji to ne razumeju ponavljati istinu o prošlosti, u interesu hrvatske budućnosti", napisao je Milanović.
 
"Za dom spremni" i zastave HOS-a na koncertu Tompsona.
 
Uoči i tokom sinoćnjeg  koncerta Marka Perkovića Tompsona, Mate Bulića i Dražena Zečića u Imotskom, uz bakljadu su pevane ustaške pesme, uzvikivan je ustaški pozdrav 'za dom spremni" i viorile su se zastave HOS-a.
Sa razglasa na ulicama i u kafićima čula se ustaška budnica, kao i "Evo zore, evo dana", nekima poznata i kao "Jure i Boban".
 
Uz to, neko je spomenik pesnika Tina Ujevića zagrnuo zastavom HOS-a i stavio mu šešir, objavio je regionalni portal Dalmacija njuz.
 
Inače, koncertu Tompsona, koji je poznat po pesmama koje glorifikuju ustaštvo, prisustvovalo je nekoliko ministara u Vladi Andreja Plenkovića, među kojima, ministar zdravlja Vili Beroš i potpredsednik Vlade i minstar odbrane Ivan Anušić, koji su bili sa suprugama i prijateljima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet