Bugarska zabranila neheteroseksualne poruke u školama

Bugarska je zabranila neheteroseksualne poruke u školama, sledeći primer Mađarske, Poljske i Slovačke.
Bugarska zabranila neheteroseksualne poruke u školama
Foto: Pixabay
Prema novom zakonu, svaka promocija ili podsticanje u vezi sa "netradicionalnom seksualnom orijentacijom" ili rodno samoodređenje, koje se razlikuje od rođenog pola, zabranjeno je u predškolskim ustanovama i školama. 
 
Slična ograničenja postoje u zemljama članicama EU - Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.
Izvan EU-a, lezbejke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe, kao i pripadnici šire kvir zajednice takođe se suočavaju s ozbiljnim ograničenjima, kao što se vidi u Rusiji.
 
Amandman na zakon, koji je predstavila proruska stranka Vazrazhdane, podržali su zastupnici iz različitih političkih grupa, uključujući savez desnog centra Gerb-SDS, populističku stranku ITN, Socijalističku stranku i delom DPS, koja zastupa interese turske i drugih manjina.
Liberalno-konzervativni savez PP-DB većinom je glasao protiv amandmana. Članovi i pristalice LGBT+ zajednice protestovali su sinoć protiv amandmana ispred zgrade parlamenta u Sofiji. 
 
Odbijanje da ćute izrazili su skandiranjem i isticanjem plakata s porukom: "Ne ponavljajte put Rusije".
  • v

    02.09.2024 09:52
    Dole proruske stranke!
  • Dex

    08.08.2024 17:35
    @Marko, treba tebi zabraniti da ostavljas komentare jer su glupi
  • Marko

    08.08.2024 12:38
    Obrnuto
    Treba zabraniti rad proruskih stranaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet