Lazar Đukić iz Temerina umro tokom plivačkog takmičenja u SAD, svedoci optužuju organizatore

Srpski takmičar Lazar Đukić (28) iz Temerina umro je tokom plivačkog takmičenja na Teksaškom jezeru Marina Krik, u okviru KrosFit (CrossFit) igara, u četvrtak ujutro.
Direktor takmičenja Don Fol (Faul) izjavio je tim povodom da su svi u dubokoj tuzi zbog tragedije i da će zajedno sa vlastima učestvovati u istrazi te neočekivane smrti na Marina Krik jezeru kraj mesta Fort Vort (Worth), javila je agencija Asošijeted Pres.
 
Uzrok smrti srpskog takmičara još nije saopšten.
Zvaničnik u Fort Vort vatrogasnoj brigadi (koja se često poziva u ovakvim slučajevima) saopštio je da je pozvan oko 8 sati ujutro da pomogne policiji jer jedan učesnik plivačkog takmičenja, čiji je start registrovan, nije viđen već neko vreme. Policija je saopštila da su njeni pripadnici koji su bili zaduženi za događaj primetili da se jedan takmičar koji je prethodno bio viđen u vodi, ne pojavljuje na njenoj površini.
 
Direktor Fol je rekao da je KrosFit imao sigurnosne planove i procedure, te da je njihovo obezbeđenje bilo prisutno na takmičenju. KrosFit međutim nije odgovorio u četvrtak na zahtev agencije AP da objave više detalja o sigurnosnom planu i procedurama.
 
Lokalne novine, Fort Vort Star Telegram objavio je da je takmičenje u četvrtak uključivalo trčanje na 3,5 milje (5,6 kilometara), zatim 800 metara plivanja, te da je je oko 10.000 ljudi bilo u tom delu mesta zbog igara, koje su počinjale u četvrtak, a trebalo je da traju sve do nedelje.
Kaitlin Pričard (Pritchard) je ispričala novinarima da je stajala blizu cilja kada je videla da se Đukić približava. Dodale je da je bio među plivačima i da je primetila kako je promenio način plivanja, ali je pretpostavila da je to zbog umora nakon trčanja.
 
Videla je i spasioce u blizini na daskama u jezeru, ali nije primetila da su intervenisali ili pokušali da spasu nekoga.
 
Bivši sportisti, novinari, ali i svedoci KrosFit (CrossFit) igara na kojima je u četvrtak ujutro po američkom vremenu tragično nastradao srpski takmičar Lazar Đukić (28) optužuju organizatore, ali i spasioce za njegovu smrt tokom plivačkog dela takmičenja na jezeru Marina Krik u teksaškom gradu Fort Vort (Worth).
 
Video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju neverovatnu pasivnost ili nebrigu spasilaca, koji stoje na manje od po sedam-osam metara, na daskama, sa obe strane mesta na kojem je potonuo Đukić, nakon više od 10 sekundi borbe za goli život.
 
Na snimku se vidi da on najpre izranja i zaranja u pokušaju da dođe do vazduha, potom još jednom pokušava da nastavi da pliva, a onda opet više puta izranja i zaranja u mestu, na manje od 100 metara do cilja i takoreći na dohvat spasilaca, koji ne reaguju.
 
Sve se to dogodilo tokom prvog takmičarskog "izazova" na KrosFit igrama, koje su počinjale u četvrtak, a trebalo je da se nakon niza takmičenja završe u nedelju. Da će se prvog dana ujutro najpre trčati 3,5 milja (5,6 kilometara), a potom plivati 800 metara učesnici su saznali uoči samog starta, ali se i ranije pretpostavljalo da će to, ili nešto sasvim slično, biti prva disciplina.
 
Lazar i njegov brat Luka, koji je takođe učestvovao na takmičenju testirali su svoje sposobnosti na ovoj stazi samo par dana ranije, objavio je sportski portal BeIn, dodajući da je Luka objavio i kratak video na tu temu. "Jutros smo ispitali potencijalnu stazu, zajedno sa 'ajkulom' Lazarom", napisao je Luka.
Prema tvrdnjama svedoka Lazar je nakon 34 minuta takmičenja, nakon trčanja i otprilike nakon polovine plivanja, bio drugi, a onda je sve pošlo po zlu. Gotovo neverovatno deluje podatak da niko od učesnika, niti zaduženih za bezbednost, nije primetio da jedan od vodećih i najboljih ima upadljive probleme, da praktično više ne pliva već se bori za život.
 
Gotovo svi upiru prstom u organizatore takmičenja, pitajući se zašto u blizini nisu bili i spasioci sa kajak čamcima, kao i barem jedan na džet ski plovilu. Dodatno ogorčenje izaziva činjenica da su organizatori više puta bili upozoravani da je plivanje nakon trčanja izuzetno opasno, bez obzira na fantastičnu fizičku snagu učesnika.
 
Potraga za Lazarom je počela tek kada je njegov brat Luka primetio da ga nema u cilju, izvestili su lokalni mediji. Telo srpskog sportiste je navodno pronađeno dva sata kasnije, oko 10 pre podne po lokalnom vremenu.
 
Uzrok smrti srpskog takmičara još nije saopšten.
 
KrosFit takmičenja se održavaju od 2007. godine i predstavljena su kao ona na kojima se bore najizdržljivije svetske atlete. Propozicije i igre se menjaju svake godine, a detalji takmičenja se ne objavljuju do samog početka takmičenja.
 
Tragično nastradali Đukić je na KrosFit sajtu rangiran kao 3. u Srbiji i 88. u svetu. Završio je učešće na KrosFit igrama 2021. kao deveti, naredne godine kao osmi, a prošle opet kao deveti što govori da je zaista bio u samom vrhu ovog sporta.

Komentari 11

  • Dr.

    11.08.2024 12:23
    previše ekstremno
    Gladijatorske igre 21.veka. Dokle god budu privlačile pažnju ljudi- organizatori će težiti spektaklu, a takmičari su tu potrošna roba.
  • Nina

    09.08.2024 19:15
    Kazniti odgovorne sto pre i ne takmiciti se na nebezbednom mestu sa takvim "organnizatirima" i "spasiocima".
    Saucesce porodici.
    Pocivaj u miru...
  • LimanDrzava

    09.08.2024 17:53
    Uzrok smrti
    Uzrok smrti je organizator i niko drugi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet