"Bugarska nije Rusija": Protesti ispred skupštine zbog zabrane da se u školama predaje o LGBT+

Demonstranti, nezadovoljni usvajanjem kontroverznog amadmana kojim su zabranjena predavanja o LGBT i "netradicionalnim seksualnim izborima" u školama, okupili su se ispred parlamenta Bugarske.
"Bugarska nije Rusija": Protesti ispred skupštine zbog zabrane da se u školama predaje o LGBT+
Foto: 021.rs (ilustracija)
Protest su organizovale feminističke, LGBT+ i druge grupe za ljudska prava koje su pozvale na poništavanje tog amandmana, zabranjujući ono što pristalice nazivaju "LGBT+ propagandom u školama".
 
Mašući zastavom duge, demonstranti su uzvikivali slogane uključujući "Bugarska nije Rusija" i "Ćutanje znači smrt", dok je policija obezbeđivala skup.
Bugarski parlament odobrio je amandman na obrazovno zakonodavstvo u zemlji, koji je uvela proruska stranka Vazrazdane.
 
Amandman je, na iznenađenje, podržan od strane nekih proevropskih partija. Poslanici u parlamentu od 240 mesta glasali su sa 159 u korist promene.
mišljenjima koja se odnose na netradicionalnu seksualnu orijentaciju ili seksualnu identifikaciju osim biološke u školama".
 
U odvojenom glasanju, zakonodavci su takođe odobrili zakon kojim se "netradicionalna seksualna orijentacija" definiše kao ona koja se "razlikuje od opšte prihvaćenih i utvrđenih pojmova u bugarskoj pravnoj tradiciji o emocionalnoj, romantičnoj, seksualnoj ili senzualnoj privlačnosti između osoba suprotnog pola".
  • Hannah Montana

    10.08.2024 08:47
    Bravo Bugari,svaka čast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet