Ugašen požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Požar u nuklearnoj elektrani u Zaporožju je potpuno ugašen, izjavio je jutros šef ruske administracije u okupiranom ukrajinskom regionu, Vladimir Rogov.
Ugašen požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje
Foto: Beta/AP
Kijev i Moskva se međusobno optužuju da su sinoć izazvali požar u rashladnom sistemu centrale.
 
"Požar koji je izbio u rashladnom tornju nuklearne elektrane Zaporožje posle napada ukrajinskih oružanih snaga potpuno je ugašen", rekao je Rogov. 
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su "ruski okupatori izazvali požar".
 
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja ima svoje ljude na licu mesta, saopštila je da nije ugrožena nuklearna bezbednost i da je šest reaktora ugašeno.
Stručnjaci IAEA videli su crni dim koji izlazi iz severnog dela centrale nakon što su sinoć čuli "više eksplozija", a uprava elektrane ih je obavestila "o sumnji na napad dronom" na jednu od dve rashladne kule, saopštila je IAEA.
 
Elektrana u Zaporožju je od marta 2022. godine pod kontrolom ruskih snaga. Nalazi se u Energodaru, na obali Dnjepra, reke koja je linija fronta između ruske i ukrajinske strane.
  • Realista

    12.08.2024 08:48
    neobrazovanost je vrlina
    Ta dva "dimljaka" koja se vide nisu uopšte dimnjaci već sadrže cevi za hlađenje vode koja hladi reaktor, tu nema šta da se zapali. Ko god da je zapalio bilo šta unutar tih čilera je malouman (ruska vojska) jer time nanosi sloj čađi na čilere i smanjuje im efikasnost. Verujem Ukrajincima kad kažu da su rusi palili gume, to liči na njih - glupo, bahato i nepromišljeno.
  • Dušan

    12.08.2024 08:30
    Da li ste realni rusi zauzeli od početka rata nuklearku. A ovi idioti ih napadaju i sada kao rusi izazvali požar???? Debili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet