Izrael najavio gradnju naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, i to na lokaciji pod zaštitom

Izrael je danas objavio planove za izgradnju novog jevrejskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.
To je rekao Izraelski ministar finansija Becalel Smotrič, a mediji su javili da će to biti prvo novo jevrejsko naselje na toj teritoriji od 2017. godine i da će zauzeti površinu od 148 hektara.
 
Izgradnja novog naselja najavljena je dan pre planiranih novih razgovora o prekidu vatre u Gazi, koji se smatraju ključnim za sprečavanje regionalnog rata, prenose agencije.
Ultradesničar Smotrič je rekao da je izgradnja naselja odgovor na akcije palestinskog rukovodstva na Zapadnoj obali i zemalja koje su priznale palestinsku državu.
 
"Ni jedna anti izraelska, ni anti cionistička odluka neće zaustaviti razvoj naselja. Nastavićemo da se borimo protiv opasne ideje o palestinskoj državi. To je misija mog života", rekao je Smotrič.
 
Većina članica UN smatra jevrejska naselja podignuta na Zapadnoj obali i drugim teritorijama koje je Izrael osvojio u Šestodnevom ratu 1967. godine ilegalnim po međunarodnom pravu.
Izrael to osporava pozivajući se na istorijske i biblijske veze jevrejskog naroda sa zemljom.
 
Ta država je u junu najavila legalizaciju pet divljih naselja na Zapadnoj obali, osnivanje tri nova naselja i prisvojila velike delove zemlje na kojoj Palestinci teže da osnuju nezavisnu Palestinu, čime je samo pojačan njihov gnev.
 
Izraelska levičarska organizacija Mir sada koja vodi kampanju protiv naselja je ocenila da planovi o novom naselju imaju za cilj da onemoguće palestinski teritorijalni kontinuitet i da predstavljaju još jedan korak u, kako kaže, de fakto aneksiji Zapadne obale.
Takođe je navedeno da će novo naselje biti izgrađeno na zemlji koja pripada drevnim poljoprivrednim terasama koje su na listi svetske baštine UNESKA.
  • Kaca Telep

    14.08.2024 17:13
    ceo svet cuti a svedocimo genocidu danasnjice

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet