Tužilac u S. Makedoniji priznao da je primio mito u zamenu za uslovnu kaznu

Član Saveta tužilaca Severne Makedoije Idžet Memeti priznao je krivicu i postigao dogovor sa tužilaštvom o uslovnoj osudi u slučaju primanja mita.
U ovom slučaju je sa njim osumnjičen i sudija Vrhovnog suda Severne Makedonije Nake Georgiev.
 
Kako je saopštilo Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju Severne Makedonije, prethodno je, sa podnetom inicijativom za nagodbu, osumnjičeni I. M. tom tužilaštvu dostavio neopozivu ostavku na mesto člana Saveta javnih tužilaca, koju je podneo Sobranju.
Prema sporazumu sa tužilaštvom, Memeti se saglasio da mu bude određena uslovna kazna zatvora od jedne godine (za krvično delo za koje je inače zaprećena kazna zatvora od jedne do pet godina), kao i da mu sud zabrani obavljanje profesije tokom naredne tri godine.
 
Istražni postupak protiv Memetija i vrhovnog sudije  Georgieva za krivično delo "primanje nagrade za protvzakonit uticaj", podeseća se, započeta je 20. maja ove godine kada je vrhovni sudija uhvaćen u izvršenju krivičnog dela.
Dodaje se da je i sudija Georgiev Tužilaštvu podneo inicijativu za nagodbu, ali ističe da će njemu biti određena efektivna kazna zatvora, a ne uslovna kao Memetiju.
 
"S obzirom na to da su radnjama N.G. ispunjeni zakonski uslovi kvalifikacionog oblika dela iz člana 359. stav 7, za koje je zaprećena kazna zatvora od  jedne do 10 godina, nakon podnošenja inicijative za nagodbu u toku je postupak za zaključivanje predloga sporazuma, kojim bi se utvrdila efektivna kazna zatvora", piše u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju.
 
Donedavni predsednik Saveta tužilaca Memeti je, prema Tužilaštvu, priznao da je iskoristio svoj utucaj  i da je preko vrhovnog sudije Georgieva rekao sinu osumnjičenog bivšeg gradonačelnika Novog Sela Bore Stojčeva da je navodno intervenisao da bi njegov otac dobio nagodbu, umesto da bude optužen za šverc marihuane.
"Memeti i Georgiev su se dogovorili preko vots-ap (WhatsApp) aplikacije, ali Memeti nije znao da ih sluša svedok, sin Bore Stojčeva", navodi se u saopštenju tužilaštva.
 
U akciji policije i tužilaštva, po prijavi sina Bore Stojčeva, Nake Georgiev je uhapšen sa 10.000 evra na parkingu u Skoplju, označenim novcem koji mu je predao mlađi Stojčev.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet