Tajvan izveo vojnu vežbu uz korišćenje američkih raketa

Tajvanska vojska lansirala je rakete zemlja-vazduh u vežbama izvedenim danas kao svojevrsni odgovor na sve veći vojni pritisak Kine.
Tajvan izveo vojnu vežbu uz korišćenje američkih raketa
Foto: Beta/AP
Vežbe su održane u vojnoj bazi Jiupeng na jugu Tajvana. Među lansiranim raketama bile su tajvanske protivbalističke rakete Ski Bov III, zajedno sa američkim Patriot PAC II i raketama zemlja-vazduh Standard.
Kina smatra Tajvan svojom teritorijom i pojačali su vojne pretnje tokom poslednjih nekoliko godina.
 
Pekingu naročito ne odgovara novi tajvanski predsednik Lai Šing Te, koji je preuzeo dužnost ranije ove godine i kojeg je Peking nazvao - separatistom.
Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da su sve rakete pogodile zacrtane ciljeve, i da to pokazuje da je obuka tajvanske vojske "stroga i jaka".
 
Zvanični Peking nije odmah reagovao na vežbu Tajvana. Kina često šalje vojne avione i brodove u blizini ostrva koristeći ono što kritičari nazivaju taktikom zastrašivanja.
 
Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je rano jutors da je uočilo pet kineskih vojnih aviona i 11 brodova blizu svoje obale u prethodna 24 sata. Jedan avion je prešao srednju liniju Tajvanskog moreuza, nezvaničnu zonu razgraničenja između dve strane.
 
Tajvan je kupio visokotehnološko oružje od Sjedinjenih Država, revitalizirao svoju industriju oružja i produžio obavezni vojni rok sa četiri meseca na godinu dana.
 
SAD su obavezne svojim zakonima da obezbede Tajvanu sredstva za odbranu, a sve pretnje ostrvu smatraju predmetom velike zabrinutosti.
  • Joca

    20.08.2024 15:38
    "Kina smatra Tajvan svojom teritorijom(...)"

    Dok je tu SAD, Kina može da smatra šta god hoće. Isto kao i ovi naši teletabisi.
  • Pajseri

    20.08.2024 15:15
    Amerika ih lozi i uzima im lovu za oruzije.
    Cak ih je naterala da i fabriku cipova prebace u Ameriku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

Švedska kraljevska akademija nauka saopštila je da su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju Daron Ačemoglu, Sajmon Džonson i Džejms Robinson.