Produžen pritvor advokatima Navaljnog: Optuženi za ekstremizam

Vrhovni sud Rusije produžio je istražni pritvor trojici advokata koji su u prošlosti zastupali pokojnog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, a sada su optuženi za ekstremizam.
Produžen pritvor advokatima Navaljnog: Optuženi za ekstremizam
Foto: Beta/AP
Takođe je odbio da njihov slučaj preda drugom sudu, iako je odbrana navela da postoji sukob interesa.
Odbrana advokata tvrdi da je većina dokaza tužilaštva prikupljena u raciji koju smatraju nezakonitom. 
 
Takođe su naveli da su sudovi vršili pritisak na advokate Navaljnog da obelodane poverljivu komunikaciju sa njim, pre njegove smrti u februaru.
Vadim Kobzev, Igor Sergunin i Aleksej Liptser uhapšeni su u oktobru prošle godine.
 
Saveznici Navaljnog naveli su da su advokati optuženi da su koristili svoj status branilaca da prenesu pisma zatvorenog političara njegovom timu, služeći na taj način kao posrednici, kako su vlasti tvrdile, između Navaljnog i njegove "ekstremističke grupe".
 
Organizacija Navaljnog u Rusiji - Fondacija za borbu protiv korupcije i ogromna mreža regionalnih kancelarija, označene su kao ekstremističke grupe 2021. godine, što je korak koji je izložio krivičnom gonjenju sve koji su sa njima povezani.
  • 9

    22.08.2024 09:22
    @K
    Nije baš svet . Evo na primer kod nas cvetaju ruže i sudi se studentima , vojnicima , aktivistima za "rušenje ustavnog poretka " jer se ljudi ne slažu sa mišljenjem vrhovnog maloumnika koji misli da je on ustav i država ili barem paša jer je vezirima prodao zemlju (o Republici Kosovo da i ne pričamo ).
  • Bob Rock

    21.08.2024 15:12
    X
    Sad ce da zatvara ljude po ulicama jer udisu " ruski vazduh" ,mogla bi optuzba za ekstremizam npr.
  • @ xyz

    21.08.2024 09:54
    Zulijan Asanz nista, a? Ok, jasno mi je sve, zapad ekstra, Rusija g. Jasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet