Šef izraelske vojne obaveštajne službe podneo ostavku i preuzeo odgovornost za 7. oktobar

General major Aharon Haliva, dosadašnji šef izraelske vojne obaveštajne službe, podnosi ostavku jer je odgovoran što nije upozorio na mogućnost napada palestinskog Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.
Šef izraelske vojne obaveštajne službe podneo ostavku i preuzeo odgovornost za 7. oktobar
Foto: 021.rs
On je takođe nagovestio da bi i drugi oficiri trebalo preuzmu odgovornost za svoje propuste.
 
"Te subote mi nismo ispunili najvažniju misiju za koju smo bili zaduženi, da obezbedimo upozorenje na napad. Odgovornost za propuste Vojnog obaveštajnog direktorata je na meni", rekao je Haliva.
Izraelski mediji su objavili da će ga zameniti general major Šlomi Binder.
 
"Odgovornost i davanje ličnog primera je ključna vrednost IDF i rukovodstva uopšte. Preuzimanje odgovornosti nisu reči, već moraju biti akcija. Moja odluka da okončam svoju ulogu i dam ostavku u IDF je norma po kojoj sam obučen", rekao je on.
Halva je pozvao na osnivanje državne komisije za istragu "svih aspekata koji su doveli do rata, kako se ono što se desilo nikada više ne bi ponovilo".
 
Novi šef izraelske vojne obaveštajne službe je izjavio da Izrael mora usmeriti obaveštajne napore da vrati taoce koje drži Hamas u Pojasu Gaze, dok se priprema za eskalaciju na severu, na granici sa Libanom.
 
"Mi smo usred pravednog rata, teškog i dugog, koji može da se proširi i nastavićemo nastojanja da ostvarimo njegove ciljeve. Moramo posvetiti naše napore vraćanju 109 talaca iz Pojasa Gaze. To je nacionalna misija, etička, od najveće važnosti i hitna", rekao je on, a preneli izraelski mediji.
 
Ocenio je da se mora povećati spremnost za širenje kampanje na sever, za odbranu i napad i za udaljenije teritorije. Uz borbu i pripremu za eskalaciju Binder je rekao da obaveštajni direktorat mora takođe da istraži sebe, da ispravi greške i da se unapredi.
 
U napadu na jug Izrael 7. oktobra ubijeno je oko 1.200 ljudi, uglavnom civila i oteto i u Gazi odvedeno više od 250 talaca.
 
U osvetničkim napadima Izraela na Gazu ubijeno je više od 40.000 ljudi uključujući veliki broj žena i dece.
  • w/e

    22.08.2024 16:48
    glupost
    Posle godinu dana se setio? Propust je namerno napravljen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet