Holandski premijer zabranio mobilne telefone na sastancima: Pretnja od špijuniranja vanvremenska

Novi holandski premijer Dik Šuf zabranio je mobilne telefone na nedeljnim sastancima svog kabineta u potezu koji ima za cilj da smanji rizik od digitalnog prisluškivanja.
Holandski premijer zabranio mobilne telefone na sastancima: Pretnja od špijuniranja vanvremenska
Foto: Pixabay
"Pretnja od špijunaže je vanvremenska. Elektronski uređaji, telefon, iPad, sve su to mali mikrofoni, a strane zemlje su zainteresovane za donošenje odluka u Holandiji i to želimo da sprečimo. To je vrlo jednostavna mera, svi telefoni idu u sef", rekao je Šuf.
Telefoni nisu bili zabranjeni za vreme njegovog prethodnika, Marka Ruta, koji je napustio holandsku politiku nakon opštih izbora u novembru na kojima je pobedila radikalna desna Partija slobode koju je predvodio Gert Vilders.
 
Šuf, čija je tehnokratska vlada stupila na dužnost u julu, rekao je da ima drugačiji pristup zasnovan na svom ranijem poslu kao šef obaveštajne službe.
"Možda imam malo više iskustva sa takvim stvarima. Za mene je to bila sasvim prirodna mera. Svi članovi kabineta odmah su se složili", dodao je premijer.
 
Erik Akerboom, sadašnji šef obaveštajne i bezbednosne službe, upozorio je prošle godine na špijunažu, pominjući da Kina cilja na Holandiju, a posebno na njen sektor visoke tehnologije.
  • Boro iz Pobede

    24.08.2024 07:24
    I nas sef svega ne voli mobilne telefone. Kada sidje u narod da snimaju rijaliti prvo sto im kaze je da ugase mobilne telefone koji ga nerviraju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet