Tiktok teroristi: Dve trećine osumnjičenih za terorizam u Zapadnoj Evropi su tinejdžeri

Dve trećine od 60 uhapšenih od oktobra prošle godine, koji su osumnjičeni za terorizam u Zapadnoj Evropi, tinejdžeri su starosti od 13 do 19 godina.
Tiktok teroristi: Dve trećine osumnjičenih za terorizam u Zapadnoj Evropi su tinejdžeri
Foto: Pixabay
To pokazuju najnoviji podaci Pitera Nojmana, profesora studija bezbednosti na Kings koledžu u Londonu.
 
On je prikupio podatke o uhapšenima pod sumnjom za terorizam u ovom periodu, a objaviće ih u knjizi koja bi trebalo da izađe u septembru, prenosi "Swissinfo".
Nojman navodi da su osumnjičeni za terorizam sve mlađi, kao i da se taj trend može videti i u Švajcarskoj.
 
On je novi tip mladih osumnjičenih za napade koji su se samostalno radikalizovali nazvao Tiktok teroristima.
 
"To je nešto novo. Pre deset godina ova starosna grupa je bila izuzetak, a sada je pravilo", rekao je Nojman za "Neue Zurcher Zeitung".
On je dodao da se novi teroristi radikalizuju preko interneta, tako da finalni podsticaj na akt terorizma ne daje konkretna osoba.
 
Kako Nojman navodi, radikalizacija počinje na velikim platformama poput Tiktoka i Instagrama, a kasnije se prebacuje na zatvorene grupe na platformama kao što je Telegram.
 
"Ovaj novi trend se može videti i u Švajcarskoj", rekao je Nojman i kao primer za to naveo počinioca koji je u martu nožem povredio ortodoksnog Jevrejina u Cirihu, kao i hapšenja tinejdžera u kantonu Šafhauzen na severu Švajcarske osumnjičenih za podršku terorizmu.
  • Zoran

    24.08.2024 11:05
    Znaš zašto su klinci, zato što treba opravdati ogromne budžete, a od ozbiljnih terorista možeš opasno i ozbiljno da stradaš. Zato iz sigurnosti fotelje hapsiš balavurdiju koja blebeće nebuloze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet