Hrvatska će zakonom urediti izdavanje stanova turistima: Biće potrebna saglasnost drugih stanara

Predlogom novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada u Hrvatskoj bi moglo da bude ograničeno izdavanje stanova turistima ili stranim radnicima, uz neophodnu saglasnost 80 odsto stanara zgrade.
Hrvatska će zakonom urediti izdavanje stanova turistima: Biće potrebna saglasnost drugih stanara
Foto: 021.rs
Ovo bi važilo u slučajevima kada ih ima više od četvoro i kada nisu u srodstvu, objavio je portal Poslovni.hr.
 
Hrvatska privredna komora (HGK) snažno podržava predlog novog zakona, jer će omogućiti bolje upravljanje stambenim jedinicama u korist stanara.
Ova organiazacija dodaje da bi to doprinelo i razvoju održivog turizma i boljoj ponudi turističkih smeštajnih kapaciteta. 
 
Potpredsednica HGK za građevinarstvo i saobraćaj Mirjana Čagalj navodi da bi predlog novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada trebalo da "omogući više stanova na tržištu za dugoročno stanovanje, a samim tim i niže zakupnine".
 
"Kvalitetniji i stroži uslovi kratkoročnog zakupa osiguravaju da stambene jedinice služe svojoj prvobitnoj nameni - stanovanju", naglasila je ona.
Dodala je da je ovo je i demografska mera "jer će mladim porodicama, ali i svima ostalima biti na raspolaganju veći broj stambenih jedinica".
 
Predlog novog zakona izneo je u četvrtak na sednici hrvatske vlade njen potpredsednik i ministar prostornog planiranja, građevinarstva i državne imovine Branko Bačić. On je napomenuo da je ovo prvi put da je zakonski akt kojim se definiše održavanje i upravljanje višenamenskim stambenim zgradama.
 
Navedeno ograničenje pretvaranja stanova u turističke apartmane i druge oblike kratkoročnog zakupa Bačić je pravdao činjenicom da se u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 40 odsto ukupnog stambenog fonda ne koristi za stanovanje.
  • A212

    25.08.2024 09:15
    @hrptenjača
    Nemoj ti meni da guraš svo to smeće na frušku goru.
    Jedva se i ovde održava neki red.
    Konačno komunalna kažnjava trimere praznicima i građevinske radove pre 7h ujutro ili nedeljom.
    Treba pozvati komunalce i običnu policiju - zaista izađu na teren.
    Inače, klijentela po vikendicama bez proslava je prilično kulturna što je dobro jer je ovo važna privredna grana.
  • Hrptenjača

    24.08.2024 12:07
    @Gaser2007
    Ne brini se derane, samo će vas proterati iz grada. Puna Fruška Gora vikendica na dan. Jes da ćete malo više platiti, ali vam makar neće dolaziti policija i komunalci. Nije da ih komšije ne zovu, nego ovi neće da dođu. Ne isplati im se.
  • Joka

    24.08.2024 11:43
    Daš saglasnost pre useljenja pa se ispostavi da si izdao gajbu neandertalcima.To ne možeš unapred znati.Uvek je bolje klepiti po džepu sirovine, i super svima.Naravno, preduslov je da komunalna radi svoj posao.
    Pozdrav svim dobrim ljudima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet