Glavni tužilac MKS želi Netanjahua i Sinvara u Hagu

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan pozvao je sudije da hitno izdaju naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i lidera Hamasa Jahju Sinvara.
Glavni tužilac MKS želi Netanjahua i Sinvara u Hagu
Foto: Screenshot (YouTube/CNBC Television)
Kan navodi da je to u nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda. 
 
"Po ustaljenom zakonu Sud ima nadležnost u ovoj situaciji", napisao je Kan u pravnom podnesku od 49 stranica, prenosi Tajms of Izrael.

On je pozvao veće pretpretresnih sudija MKS-a da "hitno donese odluke2 o zahtevima koje je u maju podneo za poternice za Netanjahuom, Sinvarom i izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom, zajedno sa ubijenim političkim liderom Hamasa Ismailom Hanijehom i vojnim šefom Muhamedom Deifom.

Podnesak koji je podneo Kan dolazi kao odgovor na pravne argumente desetina zemalja, akademika, grupa žrtava i grupa za ljudska prava koji ili odbacuju ili podržavaju ovlašćenje suda da izdaje naloge za hapšenje u istrazi o izraelskom ratu u Gazi i napadu Hamasa na južni Izrael 7. oktobra.
 
Kan je u svom zahtevu za izdavanje naloga za hapšenje u maju optužio Netanjahua, Galanta i trojicu lidera Hamasa za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Pojasu Gaze i Izraelu.
 
Izrael nije potpisnik Rimskog statuta, zbog čega se Netanijahu i Galant ne suočavaju sa bilo kakvim neposrednim rizikom od krivičnog gonjenja, ali bi pretnja hapšenjem mogla da oteža putovanja u inostranstvo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet