Pogrešno je vekovima čekati: Nemačka planira da prestane da finansira crkve

Dve najveće crkve u Nemačkoj, Katolička i Evangelistička, svake godine dobijaju oko pola milijarde evra od poreskih obveznika.
Pogrešno je vekovima čekati: Nemačka planira da prestane da finansira crkve
Foto: Pixabay

Sada vlada Olafa Šolca namerava da okonča državno finansiranje, piše Dojče vele.

Već na jesen vladajuća koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala namerava da predoči nacrt zakona kojim će se ukinuti državno finansiranje dve velike hrišćanske crkve u Nemačkoj, piše ovaj medij.
 
I to iako su se protiv toga pobunile nemačke pokrajine, navodi se u tekstu. Vladajući zato nameravaju da reformu sprovedu tako da nije potrebna saglasnost Bundesrata, kako piše, veća u kojem su zastupljene pokrajine.
"Blokada pokrajina nažalost primorava koaliciju na ovakav potez", rekla je liberalna poslanica Sandra Bubendorfer-Liht za agenciju dpa, prenosi DW.
 
Pogrešno je, rekla je ona, još "decenijama ili vekovima" čekati na ovu reformu, navodi se u tekstu.
 
Zvanično, Katolička i Evangelistička crkva u Nemačkoj dobijaju budžetski novac zbog nacionalizacije crkava i manastira u 19. veku kad je jačao proces sekularizacije, piše DW.
Suma je poslednjih godina u celoj Nemačkoj narasla na 550 miliona evra godišnje, kako piše Dojče vele.
  • Deejan

    25.08.2024 19:49
    Bogohulnici
    Bogohulnici kakvi ste ljudi,da usmere novac Ukraini i finansiraju ubijanje naroda.Niko nikog ne prisiljava da bude vernik.Za oruzje vam je bolje,bas mi se gadite.
  • Т

    25.08.2024 15:17
    Т
    Подршка Немцима на овом у сваком смислу!!!
  • vb

    25.08.2024 15:02
    Petar
    Petre, Bog nema veze sa zloupotrebama na zemlji. Bog je jedanma vera i veroispovesti gomila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet