Više desetina mrtvo i nestalo nakon što je čamac sa migrantima potonuo kod jemenske obale

Brod koji je prevozio migrante prevrnuo se na moru blizu Jemena, prilikom čega je poginulo ili nestalo više desetina ljudi, saopštila je danas Agencija za migracije Ujedinjenih nacija (IOM).
Više desetina mrtvo i nestalo nakon što je čamac sa migrantima potonuo kod jemenske obale
Foto: Beta/AP (Maria Ximena)
Uprkos skoro decenijskom građanskom ratu, Jemen ostaje glavna ruta za migrante iz istočne Afrike koji pokušavaju da stignu do bogatih zemalja Zaliva radi nalaženja posla.
 
Plovilo koje je isplovilo iz Džibutija prevozilo je 25 etiopskih migranata, vlasnika čamca i njegovog pomoćnika, obojica iz Jemena, kada se prevrnulo u utorak kod provincije Taiz, navodi se u saopštenju IOM.
Tela 11 muškaraca i dve žene pronađena su duž obale moreuza Bab el-Mandeb koji povezuje Adenski zaliv sa Crvenim morem, dok se ostalih 14, uključujući dva Jemenca, vode kao nestali.
"Ova najnovija tragedija je jak podsetnik na opasnosti sa kojima se suočavaju migranti na ovoj ruti", rekao je Met Huber, vršilac dužnosti šefa IOM u Jemenu.
 
Kako navodi IOM, broj migranata koji stižu u Jemen se utrostručio poslednjih godina, sa oko 27.000 u 2021. godini na više od 97.200 prošle godine, a oko 380.000 migranata trenutno se nalazi u Jemenu.
 
Da bi stigli do Jemena, krijumčari migrante odvoze često opasnim, pretrpanim čamcima preko Crvenog mora ili Adenskog zaliva. Tokom protekle decenije, najmanje 2.082 migranta poginulo je duž te rute, uključujući 693 koja su se udavila, saopštio je IOM.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).