Snouden o hapšenju direktora Telegrama: Makron se spustio na "nivo uzimanja talaca"

Bivši savetnik CIA Edvard Snouden izjavio je da hapšenje osnivača društvene platforme Telegram Pavela Durova u Francuskoj predstavlja napad na pravo na slobodu govora.
Snouden o hapšenju direktora Telegrama: Makron se spustio na "nivo uzimanja talaca"
Foto: Pixabay
Dodao je da je duboko ožalošćen zbog toga što se francuski predsednik Emanuel Makron, kako kaže, spustio na nivo uzimanja talaca kao sredstva za dobijanje pristupa privatnim komunikacijama.
 
Snouden je napisao na platformi X da hapšenje Durova "unižava dostojanstvo" ne samo Francuske, već i celog sveta.
Edvard Snouden živi u egzilu u Rusiji otkako je 2013. otkrio podatke o programu američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), a pre dve godine dobio je rusko državljanstvo.
 
Ambasada Rusije u Parizu zatražila je od francuskih vlasti da objasne razloge za pritvaranje Durova, navodeći da su one do sada odbijale da sarađuju po ovom pitanju, javili su ruski mediji.
Reagujući ranije danas na hapšenje Durova u Francuskoj, predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je na svom Telegram kanalu dala spisak nevladinih organizacija koje su 2018. godine tražile od ruskih vlasti da "prestanu da stvaraju prepreke" u radu Telegrama i zapitala se da li će i sada istupiti u odbranu izvšnog direktora te platforme Pavela Durova.
 
Osnivač Telegrama, koji ima francusko državljanstvo, zadržan je sinoć na pariskom aerodromu Burže neposredno nakon izlaska iz privatnog aviona kojim je doleteo iz Azerbejdžana.
 
Prema pisanju lokalnih medija, francusko pravosuđe smatra da je Durov umešan u brojna krivična dela i mogao bi da se suoči sa optužbama za terorizam, trgovinu drogom, prevaru i pranje novca.
 
Prema rečima francuskog novinara Sirila Amurskog, ovom biznismenu preti kazna do 20 godina zatvora.
  • Брикс - наша кућа!

    27.08.2024 15:33
    Miki Podbara @ Може и у обрнутом смеру! Слобода увек са истока долази, а ја је чекам у центру Каменице! Видећемо шта ће и како ће коме бити!
  • Miki Podbara

    27.08.2024 12:31
    Za one koji mrze Zapad
    Putin je pre nekoliko dana rekao da ce sirom otvoriti ulaz u Rusiju svima onima kojima se gadi Zapad. Tako da vi sto komentarisete o "odvratnom" Zapadu i slicnim stvarima, pokupite se lepo i pravac Rusija, tamo ce vas docekati kao svoje najrodjenije, to je zemlja za vas. Pazite samo da vas posle Putko ne gurne u neki rat ili mu dune da vas zatvori u one cuvene ruske kaznene kolonije ili kako ih vec zovu. Znaci, nema vise komentara o "trulom" Zapadu iz Srbije nego pokupite svoje prnje i pravac u slobodni svet, tj. u Rusiju.
  • @mile komentator

    26.08.2024 09:50
    Puna usta slobode misli i govora dok te na zapadu uhapse bas zbog toga. E moj komrade mile. Ako cemo istom logikom sto je Durov kriv za Telegram, neka hapse direktore tojote, eno teroristi kace mitraljeze na tojote po Africi i Aziji masovno, a tojota nista nije uradila da to spreci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).