Vagner grupa saopštila da njeni borci više nisu u Ukrajini

Ruska vojna grupa "Vagner" saopštila je da se njeni pripadnici više ne bore u Ukrajini i da su sada angažovani samo u Africi i u Belorusiji.
Vagner grupa saopštila da njeni borci više nisu u Ukrajini
Foto: Beta/AP
U saopštenju se navodi da "Vagner" ne učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji u ovoj fazi, preneo je Rojters, navodeći da ne može da potvrdi tu tvrdnju.
Grupa ističe da će objaviti ukoliko dođe do promene situacije.
 
Ukrajina je u nedelju pozvala Belorusiju da povuče snage koje je rasporedila duž zajedničke granice dve zemlje, navodeći da to uključuje beloruske specijalne snage i bivše pripadnike paravojne grupe "Vagner".
"Vagner" je u Africi uključen, između ostalog, u podršku vojnoj hunti u Maliju.
 
Grupa je ranije bila veoma angažovana u ratu u Ukrajini, a imala je presudnu ulogu u ruskom zauzimanju ukrajinskog grada Bahmuta u maju 2023. godine.
 
Osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin predvodio je u junu 2023. kratkotrajnu neuspešnu pobunu protiv ruskog vojnog vrha, a poginuo je u padu aviona 23. avgusta iste godine severozapadno od Moskve.
  • Rusofilija iz Srbije

    27.08.2024 17:05
    Naravno da Ukrajinci sve pogode bez pardona. Rusi bednici imaju naoružanje iz vremena SSSR gde kupole od tenkova same eksplodiraju, a topovi 72mm skaču im po 7cm. To promašuju cilj po 30 metara. Rusi nemaju ni svoje dronove i šta onda očekivati od Rusa i Putina? Zgaziće ih Ukri.
  • /

    27.08.2024 13:16
    /
    gde je onaj mladi rus kojem je licno obradovic oduzeo pasos i isprebijao sa troprstasima zato sto se od svih srba jedini on usudio da izbrise vagnerov grafit.
    a prijavio ga je smrdljivi komsija sa pendzera
  • Dejan sa Popovice

    27.08.2024 10:50
    Dobili su po njušci,a dobijaju i u Africi.Specijalna vojna akcija od tri dana,traje 2,5 godine i još je tako zovu.Nemočni su u borbi,jedino mogu da granatiraju civilno stanovništvo.Ukrajinci su pokazali sve slabosti ruskih zločinaca i treba ih maksimalno podržati sa naoružanjem,pa i sa ljudstvom jer je ovo odlična prilika da se rasturi Rusija na 20-tak državica.Amerika sigurno neće propustiti ovakvu priliku,da uništi svog najvećeg neprijatelja i da preuzme sve ruske resurse.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).