Vlasti u Namibiji će zbog suše ubiti više od 80 slonova i meso podeliti ugroženim ljudima

Namibija planira da ubije 723 divlje životinje, uključujući 83 slona, i da to meso podeli ljudima koji se bore da se prehrane zbog velike suše širom južne Afrike.
Vlasti u Namibiji će zbog suše ubiti više od 80 slonova i meso podeliti ugroženim ljudima
Foto: Pixabay
Odstrel će se obaviti u parkovima i oblastima u kojima vlasti veruju da broj životinja premašuje raspoložive pašnjake i zalihe vode, navodi se u saopštenju objavljenom u ponedeljak, navodi Rojters, a prenosi N1.
 
Južna Afrika se suočava sa najvećom sušom u poslednjih nekoliko decenija, pri čemu je Namibija prošlog meseca iscrpila 84 odsto svojih rezervi hrane, prema Ujedinjenim nacijama.
Očekuje se da će skoro polovina stanovništva Namibije ovim biti veoma pogođena u narednim mesecima.
 
Sa tako velikom sušom, očekuje se da će se sukobi između ljudi i divljih životinja povećati ako vlasti ne intervenišu, saopštilo je ministarstvo životne sredine.
"U tom cilju, 83 slona iz identifikovanih konfliktnih područja biće posečeni, i meso će biti dodeljeno programu za ublažavanje suše", navodi se u saopštenju.
 
Vlasti takođe planiraju da ubiju 30 nilskih konja i 60 bivola, kao i 50 impala, 100 gnuova, 300 zebri i 100 elanda.
 
Profesionalni lovci i kompanije koje je ugovorila vlada već su ulovile 157 životinja, što je obezbedilo više od 56.800 kilograma mesa.
 
"Ovo je neophodno i u skladu je sa našim ustavnim mandatom gde se naši prirodni resursi koriste za dobrobit građana Namibije", saopštilo je ministarstvo životne sredine.
Procenjuje se da više od 200.000 slonova živi u zaštićenom području koje se prostire na pet južnih afričkih zemalja – Zimbabvea, Zambije, Bocvane, Angole i Namibije – što ovaj region čini domom jedne od najvećih populacija slonova širom sveta.
 
Stotine slonova umrlo je prošle godine u Bocvani i Zimbabveu zbog suše.
  • Petar

    28.08.2024 15:19
    Debili,
    Slon je visoko inteligentno bice, gadite mi se. Sledeće, jescete ljude...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Pao sneg na planinama u BiH

Na Bjelašnici i Jahorini, olimpijskim planinama oko Sarajeva, kao i na planini Vlašić, u opštini Travnik, pao je sneg.

Zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).