Dodik: Protiv mene se vodi montirani politički proces

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se u Sudu BiH protiv njega vodi montirani politički proces.
Dodik: Protiv mene se vodi montirani politički proces
Foto: 021.rs
Najavio je i da neće prihvatiti nikakvu presudu suda koja ne bude "u skladu sa pravom".
 
"Ovo je farsa u kojoj ću ja učestvovati do kraja. Biće zanimljivo da li će to biti politička ili pravna presuda. Za očekivati je političku", kazao je Dodik novinarima u Sarajevu posle ročišta u Sudu BiH, gde mu se sudi za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.
Dodik je naveo da Tužilaštvo BiH izbegava da izvede dokaze koji se odnose na Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, koji se odnosi na ulogu visokog predstavnika u BiH, ističući da Kristijan Šmit nije legalni visoki predstavnik u toj zemlji.
 
Prema njegovim rečima, jedini legalni visoki predstavnik u BiH bio je Karl Bilt, a negirao je i validnost "bonskih ovlašćenja", koja visokim predstavnicima daju ovlašćenja da smenjuju izabrane zvaničnike i nameću odluke i zakone.
"Vrši se pritisak na sud, oni koji žele da se to što pre završi", kazao je Dodik, optuživši ambasade SAD i Velike Britanije i "nekih" evropskih zemalja da su vršili pritisak na Tužilaštvo BiH da podigne optužnicu protiv njega.
 
Dalje je rekao da su u septembru zakazana tri ročišta u ovom procesu, ocenivši da je cilj da se on, kao lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), onemogući da učestvuje u kampanji pred lokalne izbore 6. oktobra.
 
"Oni me maltretiraju, Sud i Tužilaštvo BiH su neustavni. Zasnovani su na sili SAD i njihovih poltrona u BiH. Ja sam ovde žrtva", zaključio je Dodik.
 
Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović takođe je ocenila da se radi o političkom procesu i nameri da se Dodik spreči da obavlja svoje institucionalne dužnosti.
Premijer RS Radovan Višković smatra da iza suđenja Dodiku stoji američka CIA, s namerom da ga "eliminiše iz političkog života".
 
Pred početak ročišta ispred Suda BiH okupila se velika grupa Dodikovih pristalica, koji su skandirali "Narod i bog su uz Milorada svog".
 
Dodiku i vršiocu dužnosti Službenog glasnika RS Milošu Lukiću se sudi zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, pošto je u Službenom glasniku objavljen Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i neobjavljivanja odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, što je prema Krivičnom zakonu BiH krivično delo.
  • VladaN

    29.08.2024 09:32
    @Nezavisna RS
    Sjajno, ali pre toga da se svi odavde vrate u tu buduću rusku guberniju. Srećan put.
  • Nezavisna RS

    28.08.2024 22:07
    Posle prekršenog Dejtona na glasanju u UN nema više čekanja, RS treba da proglasi nezavisnost i ujedinjenje sa Rusijom u istom danu kao što su to uradili Krim i Donbas.
  • Usamljeni Đed

    28.08.2024 20:37
    Pametna baba
    Oooo kako je lep ovaj svet... "Oni me maltretiraju, Sud i Tužilaštvo BiH su neustavni. Zasnovani su na sili SAD i njihovih poltrona u BiH. Ja sam ovde žrtva", zaključio je Dodik. ...
    ... A baba se češlja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Pao sneg na planinama u BiH

Na Bjelašnici i Jahorini, olimpijskim planinama oko Sarajeva, kao i na planini Vlašić, u opštini Travnik, pao je sneg.

Zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).