U Gazi tri dana bez sukoba zbog vakcinacije dece

Izrael i pokret Hamas usaglasili se o privremenom prekidu sukoba u Gazi kako bi se omogućila primarna vakcinacija 640.000 dece protiv dečje paralize.
U Gazi tri dana bez sukoba zbog vakcinacije dece
Foto: Pixabay
Revakcinacija bi trebalo da bude sprovedena nakon četiri nedelje.‌
 
"Izrael i ekstremistički pokret Hamas usaglasili su se o privremenom prekidu sukoba u Gazi kako bi se omogućila primarna vakcinacija 640.000 dece protiv dečje paralize", izjavio je Rik Piperkorn – zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zadužen za palestinske teritorije, piše Glas Amerike, a prenosi Vreme.
Vakcinacija bi trebalo da počne u nedelju, a pauza u sukobima trebalo bi da bude proglašena u trajanju od tri dana, od šest ujutru do tri sata popodne, rekao je zvaničnik SZO.
 
Prvo će biti vakcinisana deca na području centralne Gaze, gde će biti proglašene tri uzastopne dnevne pauze u borbama. Zatim je na redu južna, i na kraju severna Gaza.
Piperkorn je rekao da postoji saglasnost o produženju pauze u sukobima u svakoj od zona i tokom četvrtog dana, ukoliko to bude potrebno.
 
Revakcinacija bi trebalo da bude sprovedena nakon četiri nedelje.
 
Majk Rajan, zvaničnik SZO-a za hitna pitanja, izjavio je da je potrebno da pokrivenost vakcinacijom iznosi najmanje 90 odsto, kako bi se sprečilo širenje dečje paralize na međunarodnom planu.
 
Basem Naim, zvaničnik Hamasa – pokreta koji Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom, izrazio je spremnost za saradnju sa međunarodnim organizacijama da bi se, kako je rekao, zaštitilo 650 hiljada palestinske dece.
 
Humanitarna jedinica izraelske vojske saopštila je da će vakcinacija biti sprovedena u koordinaciji sa izraelskom vojskom.
 
Istovremeno, Oren Marmorštajn portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova, objavio je da ta zemlja nastavlja napore u isporuci pomoći Gazi i koordinaciji vakcinacije protiv dečje paralize sa SZO i UNICEF-om.
 
Zamenik američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Robert Vud izjavio je da je važno da Izrael olakša pristup uzdrži se vojnih operacija tokom sprovođenja vakcinacije.
 
“Sjedinjene Države pozivaju Izrael da ne naređuje evakuacije tokom perioda vakcinisanja”, poručio je Vud.
 
Sukob u Pojasu Gaze počeo je pošto su početkom oktobra 2023. godine, naoružani ekstremisti Hamasa usmrtili oko 1.200 Izraelaca i oteli oko 250 talaca, prema izraelskim podacima.
 
Izraelska vojska je potom počela sa napadima u Gazi u kojima je razoren dobar deo stambene i druge infrastrukture enklave.
Prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, koje kontroliše Hamas, do sada je ubijeno najmanje 40.000 ljudi.
 
Međunarodne humanitarne organizacije upozoravaju da se Gazom šire bolesti i glad, kao i da je iz domova proterano 2,3 miliona ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Pao sneg na planinama u BiH

Na Bjelašnici i Jahorini, olimpijskim planinama oko Sarajeva, kao i na planini Vlašić, u opštini Travnik, pao je sneg.

Zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).