Meksički narko-bos pušten iz američkog zatvora: Očekuje se deportacija iz SAD

Jedan od ozloglašenih šefova narko kartela u istoriji Meksika Osijel Kardenas, pušten je iz američkog zatvora u imigracioni pritvor odakle može biti deportovan.
Meksički narko-bos pušten iz američkog zatvora: Očekuje se deportacija iz SAD
Foto: Pixabay
Bio je vođa Zalivskog kartela tokom jednog "od najkrvavijih razdoblja u Meksiku", a bio je pobornik veoma brutalnih taktika u sukobima, poput odsecanja glava, prenosi agencija Rojters.
 
Kardenas je osnovao Zetas, naoružano krilo Zalivskog kartela sastavljeno od bivših vojnih specijalnih snaga.
Osim trgovine drogom bavili su se iznudama i reketiranjem. Ta grupa je masovno kidnapovala civile radi otkupa.
 
Bivši agent američke Uprave za suzbijanje narkotika (DEA) koji je radio u Meksiku od 2008. do 2015. boreći se protiv ove grupe Leo Silva izjavio je da je Kardenas "direktno kriv za porast užasnog nasilja u Meksiku u poslednje dve decenije".
"Osijel je stvorio novu eru organizovanog kriminala. Začeo je taj mentalitet sejanja straha u zemlji", rekao je Silva.
 
Kardenas je uhapšen 2003. godine, izručen SAD 2007. Osuđen je na 25 godina zatvora 2010. godine.
 
Zetas su se kasnije osamostalili i jedno vreme bili najsmrtonosnija kriminalna grupa u Meksiku pre nego što su se gotovo potpuno ugasili.
Nije poznato da li će Kardenas biti deportovan u Meksiko ili će ostati u Sjedinjenim Američkim Državama.
 
Međutim, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, američka televizijska mreža En Bi Si (NBC) prenela je da američke vlasti planiraju da predaju Kardenasa Meksiku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tramp odbio još jednu debatu

Donald Tramp je na mitingu u Vilmingtonu u Severnoj Karolini odbio ideju još jedne predsedničke debate, rekavši da Kamala Haris želi revanš jer gubi.

Ukrajina zapalila skladište oružja u Rusiji

Požar je zahvatio rusko skladište oružja duboko u zemlji, izazvavši eksplozije i zatvaranje glavnog puta, pošto je Ukrajina prošle noći lansirala više od 100 dronova na Rusiju i okupirani Krim.

Zemljotres pogodio Siciliju

Zemljotres jačine 4,1 stepen po Rihterovoj skali zabeležen je jutros kod zapadne obale Sicilije, saopštio je italijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju.