Rim najavio prvi sastanak G7 o odbrani

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto je saopštio da će Italija ove godine organizovati prvi sastanak ministara odbrane Grupe sedam vodećih liberalnih demokratija sveta, ali nije naveo datum.
Rim najavio prvi sastanak G7 o odbrani
Foto: Pixabay
"Nikada nije bilo zasedanja G7 o odbrani", rekao je Krozeto u Pragu u okviru sastanka Foruma GLOBSEK koji između ostalog razmatra odbranu i evropsku spoljnu politiku, navodi se u saopštenju njegovog ministarstva u Rimu.
 
"Smatram apsurdnim da se G7 bavi turizmom, a nikada se nije bavila odbranom", objasnio je ministar.
Italija ove godine predsedava G7, grupom koja okuplja najbogatije zemlje i koja, uz nju, obuhvata Kanadu, Francusku, Nemačku, Japan, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države, kao i EU.
 
Krozeto je podržao odluku predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, objavljenu u petak u Pragu, da se uspostavi mesto komesara EU za odbranu.
"To je veoma poštena odluka, Evropa se nikada nije bavila odbranom, čak ne postoji ni Komisija za odbranu EU", konstatovao je Krozeto.
 
On je dodao da ta odluka Ursule fon der Lajen ukazuje na novi put Evrope koji je počeo ruskom invazijom na Ukrajinu.
 
"Smatrali smo da nam je dovoljno da budemo prijatelji sa Sjedinjenim Državama i da nam to garantuje budućnost, da možemo da budemo mirni i da živimo u bezbednosti, uz nultu cenu", rekao je italijanski ministar.
 
"Ali, otkrili smo da to nije slučaj, da moramo ulagati u bezbednost, da naše oružane snage, snage svih evropskih zemalja, nisu bile spremne za šok rata jer su izgrađene da učestvuju, koliko god je to moguće, samo u nekoliko međunarodnih misija", zaključio je Krozeto.

Teme

G7

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Pao sneg na planinama u BiH

Na Bjelašnici i Jahorini, olimpijskim planinama oko Sarajeva, kao i na planini Vlašić, u opštini Travnik, pao je sneg.

Zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).